.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

15. tra 2011.

Analiza Natalne karte - aspekti - kontakti planeta



Aspekti planeta u Natalnom horoskopu ukazuju kakav je intenzitet i kvalitet energija koju Natus poseduje. U ovom tekstu su prezentovani tzv KONTAKTI  planeta, koji obuhvataju sve aspekte. Ako su u pitanju trigon (120*) ili sekstil (60*), govorimo o protocnim aspektima,  kroz koje se osoba lako realizuje.  Teski aspekti, kvadrat (90*)  i  opozicija (180*) Natus navodi na savladavanje unutarnjih ili spoljnjih napetosti i neusaglasenosti kroz akciju. Konjukcija ( 0*) donosi fuziju energija planeta, a njena priroda zavisi od prirode planeta koje ucestvuju u njoj. Naglasak je na Karmickoj uslovljenosti kroz psiholoska opterecanja, koja se manifestuju na kvalitet akcija  u realnom zivotu. Shvatanjem sustine aspekata, svesno se moze uticati na njihovo osvescivanje i pozitivnu manifestaciju. Time se potvrđuje astroloski postulat “ SUDBINA JE COVEKOV KARAKTER ” !

ASPEKTI SUNCA govore o fizickoj vitalnosti. Koliko nam je lako da se ispoljimo? Sta nas nagoni na stvaralastvo i s kojom lakocom sve postizemo? Harmonicni aspekti podsticu osobu ka blagostanju,  neharmonicni ukazuju na prepreke koje se moraju prebroditi ili im se prilagoditi.

SUNCE kontakt MESEC ukazuje na nagon za emocionalnom sigurnoscu. Potrebi da se osoba slobodno kreativno ispolji. Ukazuje da li osoba ima samopouzdanja i da li je zadovoljna sobom? Da li je prisutna unutarnja napetost?

SUNCE kontakt MERCUR pokazuje kako osoba komunicira. Da li je jasno. Da li moze da sagleda svoja razmisljanja. Da li ima potrebe da komunicira sa drugima

  SUNCE kontakt VENERA govori o postojanju kreativnosti. Potrebi da sa drugima razmenjuje energiju. Kakava je osoba? Ljubazna

SUNCE kontakt MARS govori o potrebi za delovanjem. O agresivnosti, vitalnoj snazi. Zelji za ispoljavanjem i dokazivanjem. Aroganciji? Zelji za uspehom.

  SUNCE kontakt JUPITER govori o potrebi da se postane "veci i bolji od sebe samog". O osecaju samosvesti, vere i milosrdja. Da covek ucini nesto veliko sto ce biti primeceno.

SUNCE kontakt SATURN ukazuje na nepostojanje svesti o svom identitetu, poljuljano samopouzdanje, sputanost, veliku zabrinutost, osujecenost u izrazavanju nemogucnost da razume samog sebe, a sve to bice uzrok velikim krizama i u istovreme podsticaj da pocne da radi na sebi. Kao retko ko, osoba je svesna svojih mana koje ce biti vidne jos u detinjstvu i ukoliko ne podlegne samosazaljenju samo upornim radom na sebi moze postici mnogo. Zivot ne dozvoljava opustanje i osoba mora svojim rukama da stvori svoj identitet  nema pomoci sa strane, jer ce voditi u razocarenje. Stvar je volje, ako osoba zeli sebe da postedi bola, ako jos i preuvelicava probleme, "dokazajuci" da je sve neizvodljivo, jos ce ih vise uvecavati , a i ima mogucnosti vise no iko. Formiranje sopstvenog identite ta je prevashodni cilj  ili totalni pad. Koreni problema vode iz detinjsatva iz razocarenja u oca, njegovu hladnocu i veliko naglasavanje duznosti, nedostatak zastite i mogucnost da se osloni na nekoga utice na psiholosku ravnotezu deteta.
Znaci osoba ne poseduje svestan identitet muskosti jer nije imao od koga da nas ledi. Muskarac to mora da postigne dok zene taj obrazac prozivljavaju kroz trvenje u braku, jer tu fazu u razvoju nisu iskusile. Pokretac je svest o tome da se osoba dokaze sebi i ocu - iskustvo osecaja vaznosti i sopstvene vrednosti. Formiranje sopstvenog identiteta oslanjanjem na sebe posticice onog trenutka kada razvije sopstvenu definiciju vrednosti. Da kontrolise svoj zivot, njime upravlja i gosdpodari. SVE ONO CEGA JE USKRACENA SAMA MORA NADOKNADITI

   SUNCE kontakt URAN ukazuje na nekonvencionalnost, tvrdoglavost, egocentricnost, nepredvidivost. U borbu za promene zbog promena! A to drugi ne vole, pa nije cudo sto osobu drugi ne razumeju.

SUNCE kontakt NEPTUN ispoljava se naglasenim idealizmom i duhovnim teznjama. Sve to zna da uvede u nerealno procenjivanje. Zbrka!

SUNCE kontakt PLUTON ukazuje da razumevanje zivota moze nastupiti dubokim poniranjem, iskustvima  i potpunim preobrazajem. Jak uticaj na sebe ili spoljni isvet. Koliko ste pronicljivi? Uporni? Svesni o mracnim silama u nama i oko nas?



ASPEKTI MESECA pokazuju koliko osoba ima pozitivnu sliku o sebi. Poseduje li unutrasnje pouzdanje? Da li moze iskoristiti svoja dublja osecaja i stvaralacku mastu? Sta osobu ohrabruje, a sta joj ometa emocionalni mir? Kako se prilagodjava promenama u zivotu? Dobijamo odgovor o objektivnosti o sebi shodno prirodi aspekta. Kod neharmonicnih aspekata osoba sve uzima k srcu, tesko se prilagodjava okolnostima, cesto osoba nema svest o prirodi planete u kontaktu konjukcije. Nazalost sve su to nesvesne reakcije, pa je osobi tesko resiti zivotne probleme.

MESEC kontakt MERCUR govori o cvrstini stavova i koliko racionalno razmisljanje podstice objektivan stav o sebi.

MESEC kontakt VENERA pokazuje koliko je osoba sposobna da daje i prima, da se spontano prilagodi. Koiliko je osetljiva na druge? Kako reaguje na uzivanje?

MESEC kontakt MARS pokazuje kako osoba instinktivno reaguje, poriv na akciju? Koliko je zadovoljna sobom?

MESEC kontakt JUPITER govori o potrebi da se poveze sa necim sto je iznad osobe. Koliko je u tom smislu tolerantan prema drugima? Da li moze prevazici samog sebe? Koliko optimizma poseduje? Sklonost burnim reakcijama? Uobrazenost? Preterivanje. Koliko osoba brine kakav ce utisak ostaviti na druge?

MESEC kontakt SATURN ukazuje na postojanje psihickih smetnji, teskoca emototivnog ispoljavanja, povlacenja u sebe, stidljivost, nedostatak mastovitosti, neraspolozenje, nesamopouzdanje, suzdrzavanje u ispoljavanju emocija. Sve to nosi svoje korene iz detinjstva, iz neprezivljenih neophodnih iskustava da bi serazvila licnost - zena bila majka, muskarac bio muskarac. Losi odnosi u porodici, pre svega sa majkom, direktno doprinose da se karakter jos u ranoj mladosti nije formirao. Sve sto nosimo iz detinjstva kasnije se manifestuje u vidu instinktivnog, u ovom slucaju, u sferi intimnosti i emocija. Ono sto nam je nedostajalo u mladosti tezicemo tokom zivota da nadoknadimo projektujuci svoje zelje kroz druge, bilo povlacenjem u sebe, bilo prenaglasavanjem - rezultat je isti, nista nismo postigli. Evidentno je preveliko naglasavanje duznosti, bez topline i spontanosti. Majka predstavlja razocarenje, figura koja je izneverila "ocekivanja", svojim kontrolisanim odnosom sa detetom. Osoba nije spoznala i nije dozivela osecaj emocionalne vezanosti, nedostaju joj koreni, nema osecaj porodicnog. A to sada trazi u drugima ili ih izbegava. Generalno razocarenje u porodicu, majku, emotivno vezivanje jer je u psihi coveka takvo iskustvo zabelezeno kao bol, teret ili razocarenje. Zato sada osoba mora naci svoju emocionalnu sigurnost u sebi, niko mu ne moze nadoknaditi izgubljeno, jer je to vec iskustvo. Razlog njegovom postojanju nisu drugi vec on sam, pa tu treba da nadje uporiste – EMOCIONALNU SIGURNOST. Ne sme dozvoliti da ga vode instikti vec razum. To se pre svega odnosi na sferu bracnih odnosa jer ce osoba najverovatnije privuci ono sto i projektuje  i sto joj nedostaje, a sto ce odvesti u razocarenje. Potrazice emocionalnu sigurnost u onima koji je najmanje razumeju. Osloboditi se emocionalne zavisnosti i naci je u sebi je cilj, to je stvar mudrosti koja dolazi kroz prozivljeno iskustvo. Iluzija je traziti od drugih emocionalnu podrsku. Emotivno stabilne licnosti ne zahtevaju ljubav drugih. Kod zena se ovaj unutrasnji nemir odrazava spolja kroz histeriju i nemogucnosti spontanog izrazavanja, a sve frustracije i razocarenja mogu se odraziti na zdravlje, jer zena ne prepoznaje zenu u sebi. Ovaj kontakt je jako tezak jer ono sto covek ne oseca svojim treba da nadje u sebi, a zeni je u ovom slucaju mnogo teze. Ekstremi u ispoljavanju postoje od totalne posvecenosti do apsolutne hladnoce.
MESEC kontakt URAN pokazuje zivotni nemir! Cesto nepredvidljive emotivne  reakcije, potrebu za mirom i nesputanoscu u samoizrazavanju. Prisutna je neodoljiva zelja da se promeni vlastiti identitet i osolobodi svega predhodnog. Da se odbaci proslost, promeni ime. Zivot pod tenzijama proslosti. Nesretni u sadasnjosti i vecitom teznjom za buducnosti. U potrazi za uzbudjenjima  koja morakontrolisati.

MESEC kontakt NEPTUN pokazije prisutan nagon da se pobegne iz fizickog sveta. Naklonost idealizmu?

MESEC kontakt PLUTON pokazuje duboke emotivne reakcije i potrebu da se preusmere osecanja ka necemu novom. Uvek je prisutna neka doza straha, veza sa roditeljima ili roditeljstvom, pozitivno ili negativno. Strah od gubitaka, paotuda nagonska potreba za sigurnoscu, a u sve to, opet, upletenost roditelja.


ASPEKTI MERCURA pokazuju sposobnost coveka da uspostavi komunikaciju sa drugima. Koliko i kako razmislja i nacin prenosa misli. Intelektualna pokretljivost. Koliko je covek analitican? Kakav mu je nervni sistem?

MERCUR kontakt VENERA pokazuje koliko je covek blizak sa drugima. Sposobnost da odrzi vezu. Da razume druge. Da deli sa drugima i tezi skladu. Kolikoje neugodan?

MERCUR kontakt MARS ukazuje na sposobnost koordinacije energije i intelekta. Pronicljivost. "Ostro oko". Spobnost za odlucno delanje. "Veste ruke!"

MERCUR kontakt JUPITER ukazuje na svestranost. Potreba da se uspostave brojne veze. Koliko je poverljiva? Vera u buducnost. Filozofska nastrojenost.

MERCUR kontakt SATURN pokazuje koliko je covek uspeo da poradi na sebi usferi intelektualnog ispoljavanja. Od dubokomislenosti, objektivnosti, temeljitosti paznje, promucurnosti do krutosti u stavovima, uskogrudosti, nize inteligencije. Zato ovaj kontakt ukazuje koliko je osoba takticna, diplomaticna, sigurna u svoje mentalne sposobnosti, pa se ovde nalaze koreni govornih mana, straha od ispoljavanja, sposobnosti razumevanja i ispoljavanja. Pokazuje dostignuti stepen mentalnog razvoja, tj koliko realan um coveka izvodi iz emocionalnih prostora - koliko logicki rasudjuje, koliko koristi um, pa i pamti. U ovom slucaju uskraceno je razumevanje svega onog sto coveka okruzuje, pa stav koji se donosi nije na osnovu iskustva spolja vec iznutra. Koreni su iz detinjstva u vidu onemogucavanja deteta da nezavisno misli tj sve sto je u suprotnosti sa stavom roditelja je bilo sankcionisano. Epilog je NEPOVERENJE U SOPSTVENE MENTALNE SPOSOBNOSTI. Manifestacije se protezu od usporenog toka misli, prevelike pedanterije, straha da kaze sta misli, da ne bi pogresio. Nesigurnost ga tera u povlacenje,u cutljivost. Ali sve to daje mogucnost coveku da iznadje druge puteve za resavanje svakodnevnih problema. Drugi se svojim cinizmom, malogradjanstinom suproststavljaju apstraktnom misljenju okruzenja. Ali ima i slucajeva prevelike brbljivosti, ali opet je rezultat isti, da nista nije rekao. Kod Saturna je sve struktuirano, pa se gubi moc pravilnog prosudjivanja i razumevanja, a ovoj osobije data upravo mogucnost da radom i upornoscu dodje do sustine znacenja bilo kog pojma intelektualnog poimanja koje je kruto definisano. Samo svojim iskustvom do spoznaje moze doci asocijativnim putem. Medjutim ako svoje iskustvo gradi nacinom razmisljanja drugih, gubi se ova lepa mogucnost. SVOJ STAV I MISLJENJE O NECEMU COVEK MORA DA IMA I MORA DA GA SLOBODNO IZRAZI. Ovaj kontakt upravo odslikava to mukotrpno sakupljanje mentalnih iskustava jer su mu zatvoreni kanali lakog prikupljanja, razmene i skladistenja informicija. A kada toga nema covek je primoran da gradi sopstveni model. Sta je pravo tesko je reci, a Saturn je tu da opominje i kaznjava svaki ekstrem, mada nas je i zivot naucio da je ipak sve relativno. Sto pre to prihvati kao "svoje" to ce pre izaci iz problema, da um nekoristimo vecito procenjujuci "sta jeste, a sta nije". vec kao nepristrasni posmatraci razumemo sustnu problema. Iz procesa razmisljanja eliminisati svaki subjektivizam i emocije. A kada to bude uspeo na putu je da kroz sebe, kroz tamne predele svoje psihe potrazi odgovore pa i na to sta je laz a sta istina i zasto je to tako.oprezan u ispoljavanju? Kakvo mu je pamcenje?  Koliko je praktican? Ima li smisla za red? Savestan? Postuje li tradiciju?


MERCUR kontakt URAN pokazuje koliko oboba nezavisno razmislja? Verbalne imentalne sposobnosti? Koliko brzo razmislja i pravi greske? Nestrpljivost? Genijalnost uma? Nove ideje? Nekonvencijalni pristup skolovanju!

MERCUR kontakt NEPTUN pokazuje koliko covek mastovito razmislja. Koliko je ostrouman? Potreba da izrazi svoja zapazanja. Koliko ga u razmisljanju vodi idealizam. Ulazi li uzablude?

MERCUR kontakt PLUTON pokazuje koliko je covek spreman da prodre do srzi nekog problema ili iskustva. Da li je intelekt intenzivan? Koliko moze da se usredsredi? Da li tezi nedopustenim manipulacijama? Potreba za preobrazajem.


ASPEKTI VENERE pokazuju sposobnost uspostavljanja harmonicnih odnosa sadrugima. Intimnih odnosa. Drustvenih obaveza. Koliko je covek zadovoljan timodnosima? Koliko je osoba sposobna da pruzi. Kolike su joj potrebe? Kakav je ukus. Umetnicka stremljenja. Ponasanje. Vaspitanje. Neharmonicni aspekti ukazuju na nesposobnost ili suzdrzavanje da se pruzi i primi. Izlaz postoji:raditi na suzbijanju tih strahova.

VENERA kontakt MARS je najcesce aspekt ljubavnih veza. Naglasava se erotica. Kolika je potreba da se oseti zadovoljstvo i sklad? Koliko je covek agresivan u tom smislu? Neharmonicni aspekti ukazuju na tegobe u smislu predhodnog, nestrpljivost. Koliko je ispoljavanje neprimereno, "sirovo"? Koliko stvarno je coveku stalo do drugog?

  

 VENERA kontakt JUPITER pokazuje koliko osoba pokazuje svoju ljubav: otovreno, darezljivo? Ima li osecaj za lepo? Sklonost avanturama? Odogovor koliko osoba preteruje u svemu tome.

VENERA kontakt SATURN pokazuje veliku uzdrzanost pri ispoljavanju naklonosti, ljubavi, a sve to uvodi u probleme kroz brak. Stvar je neverovanja, a samim tim i slobodno iskazivanje ljubavi. Nesposobnost da se postigne harmonija i sreca u ljubavi, sa sobom i okolinom. Usamljenost kao produkt ovog kontakta moze zagorcati zivot jer se zena ne oseca zenom, a muskarac nema stav o zeni kao partneru. Covek se sazivi sa svojim odrambenim sistemom. Ono sto oboje najvise boli a to je da se izrazava u sferi intimnih odnosa. Stoga i uskracenost od ljubavinosi sa sobom i mogucnost osobi da razume sustinu ujedinjavanja, koja nikako nije fizicka potreba coveka. Smisao je pobediti nesvesni strah od razmene koji vodi u izolaciju, frigidnost ili impotenciju, ceo zivot provede bez saputnika. Ovde se ne govori o nepoverenju prema drugima vec prema sebi, ne priznavanjem energije koju posedujemo. Koreni ovih frustracija leze u detinjstvu i nedostatku pruzanja prave ljubavi od strane roditelja. (Dokaz da materijalno blagostanje ne moze nadomestiti ono sto u dubini duse osecamo kao potrebu). Zato je dobro ukoliko je osoba napustila porodicu jos u ranoj mladosti jer bi je definitivno osakatila. Cesto je prisutno shvatanje pa se ljubav vezuje za zrtvovanje , svesno posvecivanje partneru. S druge strane venerijanske karakteristike mogu biti prenaglasene u materijalnom pogledu. Ali smisao je da zena bude zenstvena, a muskarac da se srazmerno svojoj muskosti dopunjuje smisao je da oboje imaju iste potrebe. Pa i razlike izmedju prostitutke i device ili usedelice na prvi pogledima, ali SUSTINSKI nema u smislu Venere. Zato je ovaj kontakt jako tezak jer nagoni na zadovoljenje licnih potreba, bez obzira NA CENU, svoja individualnost je "prodata" zarad bezbednosti. Ali ono sto je u sustini je to da se osoba ovim  nije obezbedila od povredjivanja, ona je svojim cinom uskracena za to joj nije kriv za besmislenost zivota. Sve to ima isti smisao kojim osoba muci sebe, trpeci nekog drugog zarad sigurnosti sto pruza odnos. Ali to je samonesvesni obrazac koji osoba ako zeli moze da osvesti, da bude sigurna u sebe koiko moze da pruzi jer drugi ce nas voleti ukoliko znamo da prepoznajemo svoje potrebe, slobodno ih emitujemo - volimo sebe. Cesto je manifestacija ovog kontakta kroz musko-zenski sovinizam, a u pozadini je strah jednih od drugih, nepriznavanje da su jedno drugom potrebni, da bi se dopunili onim sto im nedostaje. Bez tog iskustva osoba prozivljava zivot kroz sebe odvojena od slobodnog tokarazmene, bez saznanja da u ovom zivotu dozivi najveci bozanski dar, i samorazumevanju sebe i svog mesta u okruzenju. Za ljubav nisu potrebni dokazi, ljubav se nalazi u coveku i nesebicno se daje i isto tako prima. ZATO STRAH OD TOGA DA LI CE NEKO BITI VOLJEN ILI NE NE LEZI U DRUGOJ STRANI! Odgovor se sadrzi u pitanju:  Sta sam pruzio?

VENERA kontakt URAN pokazuje koliko covek sa drugima deli osecanja i uzbudjenje. Da li se daje ili je neosvojiv? Ali osoba uvek ima neku temu sa kojom eksperimentise. Mora sebe zadovooljiti necim! Cesto je to sklonost flertu, ali sve to ne traje dugo. Ali zapamtite, ovde je deo velikih problema!

VENERA kontakt NEPTUN pokazuje koliko covek cezne za idealnim, za ljubavlju. Da li sanjari? Koliko ga sve to vodi u nebulozu? Ima li strahova. Koliko sve to izbegava. Da li je u zabludi ili je prisutna prevara. Ono sto je sigurno da postoji teznja u tom smislu. Ovo nisu grube aktivnosti. Ovo su najfinija osecanja.

VENERA kontakt PLUTON govori o potrebi da covek pokaze svoje najdublje osecaje. Da u zivotu nacini duboke promene ili ce mu se obiti o glavu. Da se u tomsmislu i sukobi sa nekim tabuima. Ovo su beskompromisna osecanja jer Pluton tera da se prodre u sustinu iskustva.


ASPEKTI MARSA govore o nacinu ispoljavanja svoje snage, seksualne energije, odlucnosti, potencijalima za vodjstvo. O inicijativi. Impulsivnosti. O hrabrosti. Ali sve to nema veze sa strpljenjem koja nam je preko potrebna da bi postigli maksimum.

MARS kontakt JUPITER pokazuje o potrebi za fizickim i seksualnim uzbudjenjem, o avanturama. Koliko su uspesne akcije? Inicijativa? Koliko je covek sposoban da poboljsa nesto, licno ili na sirim osnovama.

MARS kontakt SATURN pokazuje koliko se instinktivna energija sadizma, okrutnosti, sebicnosti, bezobzirnosti, konfliktnosti, utemeljila u psihi pojedinca iu kojoj meri ce biti ispoljena na njemu, pa po principu sto emitujemo to i susrecemo. Koliko moze kontrolisati i podvrgnuti redu i disciplini? Koliko se covek identifikuje sa ulogom muskarca, a ovaj kontakt upravo zeni pokazuje kakvog ce muskarca susresti? A Saturn ovde uskracuje ispoljavanje muzevnosti jer osoba ne shvata na pravi nacin pojam muzevnosti. Svirepost i okrutnost su ispoljavanje agresivnosti iz straha da covek sam ne bude povredjen i govori o slabicu koji se energicno namece da ne bi bio potcinjen tudjoj kontroli. S druge strane aspolutna nezainteresovanost i pasivnost govore o istom - papucic ili covek ucini sebi zlo iz nemoci da se suprotstavi drugima. Sve su ovo manifestacije ovog kontakta. Taj osecaj neadekvatnosti i frustracije koje iznutra razjedaju osobu poticu iz detinjstva od osujecenog razvoja osobe, od nametanja volje autoriteta i nemogucnosti da se ispolji kao jedinka, stroga disciplina, kruto vaspitanje. Ali kao I mnogo drugde uzrok moze biti suptilni emocionalni protisak da osoba dozivi kao osecaj krivice sto nesto radi, npr zabrana seksualnih aktivnosti i nametanje svesti o stetnosti ili bruci. U ekstremnim slucajevima to su fizicka zlostavljanja. U zivotu kasnije osoba propagira parolu - Bolje napad nego odbrana. Fizicki kontrolisuci druge oseca se sigurnijom, dokazujuci svoju "muskost". Time kontrola nad sobom nije uspostavljena. Cest pokazatelj impotencije. Ovaj polozaj moze iskoristiti osoba da osvesti u sebi muski princip i stvori ravnotezu u odnosu na potrebu dokazivanja. Ova osoba nema osecaj svoje svrhe, pa se ispoljava vrlo neuroticno, a u tome ga ometa nasa drustvena svest. Kontrola volje je kljucna rec. Zato osoba treba da nadje nove vrednosti u zamenu za one na kojima se ispoljava, pa koje su je mozda i dovele u ovakvu situaciju. Muskarac ne trreba drugima da se dokaze da je muskarac vec da bude zadovoljan sto je sebi dokazao da je muskarac.

MARS kontakt URAN pokazuje koliko je covek strpljiv, originalan, inventivan nezavistan? Koliko je buntovan? Cesto su tu neobuzdane potrebe za seksualnim uzbudjenjem. Koliko je postaknut na akciju i uzbudjenjima?

MARS kontakt NEPTUN pokazuje koliko je covek sposoban da realizuje svoje vizije i snove. Ima li ideala? Kontakt govori o potrebi da covek bude iznad  fizickih zelja, pa i seksualnih. Masta je ziva, ali koliko se moze produktivno usmeriti. Koliko su ti darovi, koji su neosporno prisutni, mogu ispoljiti?

MARS kontakt PLUTON govori o nagonu da covek preobrazi situacije, ukloni prepreke, cesto nemilosrdo. Koliko je snaga i moc svesno usmerena prema potpunom preobrazaju situacija koje su prikazane kucama?



ASPEKTI JUPITERA pokazuju gde covek tezi da se prosiri do najvecih granica i kako, tj da li mu i sta stoji na putu realizacije tih zelja. Koliko ima pozitivan stav u svemu tome? Koliko je sirokogrud? Plemenit? Koliko zivot prima sasvoje filozofske strane? Ovde treba ocekivati veliku pomoc Jupitera. Od coveka zavisi da li ce preterati, jer nema kocnica (u slabostima).

JUPITER kontakt SATURN pokazuje sukob teznje coveka za sirenjem i potrebom da se zadrzi postojece stanje. Prisutnost ambicije, ali nagon ka visinama je spusten na zemlju. Narocito nehamonicni aspekti komplikuju sposobnost coveku da ostvari ciljeve. Karakteristican je osecaj da se mora stalno nesto raditi i uraditi, ali bilo sta da postigne bice prisutno razocarenje. Covek se mora nauciti da bude zadovoljan onim sto u datom trenutku cini jer sve drugo ga vodi nezadovoljstvu. Da se zadovolji sitnicama sto zivot cine jer veliko nikada nije dovoljno veliko. To je taj fatalisticki pristup zivotu, osecaj po bilo kom pitanju u zivotu, nesigurnost u sopstveni sud. Kontakt koji karakterise sukob vere u zivot i srecu. i s druge strane strah od uticaja spolja. Nemogucnost da se nadje smisao. Vecito izmedju preteranog optimizma i ocajanja. Ovaj kontakt definise vrlo prepoznatljiv  STAV U ZIVOTU.  Sve to moze da se manifestuje u materijalnoj ravni, oni koji uspeju da se usklade i pomire ove suprotnosti su dosta uspesni. Oni koji imaju pozitivan i optimisticki pogled na zivot, JER ONO STO EMITUJE COVEK TO I PRIVLACI, narocito ako je uveren da od zivota treba da ocekuje najbolje. Strah od neuspeha zna se kuda vodi, pa i onda kada je covek duboko svestan svojih vrednosti. Znaci ovde nije pitanje lose srece vec zivotne filozofije coveka da se zadovolji prosecnom sigurnoscu, pa se cesto desi da ne prepozna povoljne okolnosti ,  jer nema ambicija za vise! Negativan stav moze samo da vodi iz jednog neuspeha u drugi. Crne slutnje se obicno obistinjuju. Ekstrem je da se covek toliko posveti radu da ne oseti radost zivljenja, da ne vidi smisao svega sto je opet isto. A cekati dolazak srece je malo ko docekao  i obicno posle trazimo druge da nas izvlace iz skripca. "VERA U NAJSIREM SMISLU JE  LAMPA KOJA NAM OSVETLJAVA PUTEVE I U NAJCRNJEM MRAKU". Ali kao i sve u zivotu vazno je ovde postaviti pitanje samom sebi :Sta covek moze dobiti ako ne cini nista. Korak vise je pitanje da li je nacin ispoljavanja u skladu sa drustvernim standardima? Pitanje moralnosti, naseg stava prema dobrom i zlu, a o tome ce se ovaj covek kad tad zapitati. Ali sto pre bude pitao sebe o ispravnosti svog puta pre ce dostici zeljeno koje mu je oduvek stajalo pored njega. Takodje mora da pomiri svoju prirodu sa okolinom, "svoje dobro sa okolnim zlom", da to jednostavno prihvati kao nerazdvojivo, kao neophodan proces, da bi oba mogla da opstanu. Takav je da bi na miru mogao da se posveti sebi i obezbedi produktivan zivot.

JUPITER kontakt URAN govori o velikim planovima za buducnost. Jedinstven put k tome. Potreba da se u datom trenutku nesto promeni.

JUPITER kontakt NEPTUN govori o potrebi coveka da se sjedini sa necim vecim od sebe. Covek koji je nadahnut i veruje da postoje i druge sfere kojima ce teziti jer ima bujnu mastu. Vecito bezanje.

JUPITER kontakt PLUTON govori o potrebi coveka da dozivi potpuni preporod. U tom smislu tezice da traga za visim sferama svemira i istini.


ASPEKTI SATURNA pokazuju gde i kakao covek treba da pristupa zivotu sa najvecom ozbiljnoscu. Kako se nosi sa sopstvenim ogranicenjima u smislu ispoljavanja? Izlaz covek mora naci u eliminisanju nepotrebnog samosputavanja, a to je da izmeni nacin kako "sebe samodisciplinuje".

SATURN kontakt URAN nagoni coveka da uoblici u prikladan izraz njegovu originalnost. Da se drustveno uskladi. Da se preispita i ponovno proceni sto ce dati nov ton celokupnoj licnosti. Iznaci nove metode. Pomiriti novo i staro! Ovaj kontakt iako se manifestuje u svesti pojedinca ne donosi dogadjaj njemu, vec je to energija celine, svest grupe, trenutak kada je nastupila kriza, potreba da se prosiri svest, ali o tome utociste se moze naci kod ove osobe, u odnosu na generaciju kojoj pripada. Kontakt koji moze da se ispolji na licnom planu, ali pre "sudbinski" izrazava se kao "potreba celine" i to se ne moze kontrolisati. To je i apstraktna vizija, i zahtev za prosirivanje svesti u odredjenom trenutku zivljenja kada covek treba da oseti, razume, prihvati i uradi nesto sto se direktno ne tice njega samog. Covek postaje prenosilac nesvesnih potreba grupe. To je ideja ili delo koja odslikava potrebu okruzenja, covek genije ili covek koji se ponasa suprotno, koji gubi realnost ili ulazi u ludilo. Cesto se kaze da covek "umire", saglasno dozivljenom osecanju za potrebom koja je iznad nas, ali u funkciji naseg daljeg razvoja kao celine. A destruktivan uticaj aspekta ce se uvek osetiti ukoliko se covek protivi zahtevima koji ne mogu da se kontrolisu, preostaje mu jednostavno da se prilagodi. Ukoliko se u datom trenutku ne prilagodi, zivot ce nastaviti da tece i bez njega, ali njegovo ponovno ukljucivanje, kasnije, ce biti sa mnogo vecom boli. Zato je ovo kontakt razvoja svesti u pri hvatanje novog jer je to kolektivna potreba. A Saturn je tu da nas spreci u svemu da ne poremetimo licnu udobnost. Uran je tu da deluje na svest o potrebi za novim, da kaze da to vise nema smisla, da svoje licno podredi drustvu. Dok je covek uvek negde izmedju, u nerazumevanju da MORA da obe energije integrise ujedno zarad onog sto dolazi. Konkretno to je sukob sa autoritetima, tradicijom, a u nekom trenutku, nekim izneadnim dogadjajem, dotadasnje vrednosti ce biti dovedene u pitanje ukoliko je okrenut sebi verovatno ce doziveti nesrecu, izgubiti posao, anarhista u sukobu sa silama vecim od sebe. U nekom momentu ce morati da se opredeli kojoj grupi da se prikloni i to je definitivno, a to je I manifestacija ovog kontakta - razumevanje zivota. Sta to znaci? Ukoliko nije razvio svest o potrebi grupe, grupa ce ga jednostavno "progutati", bez svesti sta se stvarno desilo, smatrace to "sudbinom". Da, ali na pogresan nacin jer je sam tome doprineo. Pravilan nacin ispoljavanja ovog kontakta je aktivno ucesce u oblikovanju drustva u skladu sanjegovim potrebama. I u jednom i drugom slucaju zrtvuje se ego, ali u drugom je to produktivno, a u prvom to je pokazatelj konflikta koji osoba nije razresila u sebi, bez svesti o sirim interesima. Teziste svojih borbi samo treba malo pomeriti. Ako neprijatelja ne mozes pobediti, pridji mu, upoznaj ga,  a tada ces shvataiti da svako zlo ima svoje dobro i smisla i da je u funkciji i dobrog. Mada nije isto ali je dosta slicno: ulazak u brak trazi veliku zrtvu, ali i spoznaju da zivot tek tada dobije novi smisao.

SATURN kontakt NEPTUN moze ukazati na pomutnju i prakticno shvatanje stvarnosti. Daje odgovor koliko je covek organizovan, disciplinovan da dostigne duhovne ili ovozemaljske teznje. Prisutan nagon da preraste stroge fizicke strukture u idealizam. Kontakt naznacava mogucnost da osoba zrtvuje neki aspekt svoje licnosti vezujuci je kolektivna osecanja. Emocionalno nepoistovecivanje sa grupom. Saturn je tu da se pobuni protiv iracionalnog, da ne dozvoli coveku da se poistoveti sa celinom i izgubi u njoj. Biti zrtva ili ne? Saturn ne dozvoljava takvu zrtvu gde se akcije pojedinca u smislu zrtvovanja poistovecuju sa Bogom.
A potreba da se ucini takav cin bice u zivotu. Poziv koji ce nesvesno osoba osetiti je neobjasnjiv, bilo da je ljubav, saosecanje, ali mu predhodi ekstaza, a tek potom "uzvidseni cin". Neki to nazivaju "misticna vizija smisla", "sjedinjenje sa Bogom" ili sam Bog.  Racionalni Saturn ce sve uciniti da do toga ne dodje. Da to nece bas uvek uspeti govori najblaze i cin zrtvovanja roditelja za svoju decu jer Neptun je iznad Saturna. Kontakt koji se moze opisati i kao kreativna imaginacija, pa i momenat kada osoba uradi nesto sto u svojoj svesti i masti poistoveti sa cinom zajednickog osecanja ili potrebe. Tim cinom definitivno gubi sebe. A ovo iskustvo sjedinjavanja nije moguce racionalno objasniti. Zrtvovati sebe radi iskupljenja jei pak uzviseni cin. Manifestacije su razlicite, ali koreni su u neadekvatnosti osobe i njegovoj zrtvi da ce tim cinom DRUGIMA biti od koristi (u neznanju sta ce sa sobom). Razni su oblici ispoljavanja: od coveka posvecenog religiji, drustvu, zakonu, pa sve do slepila za ovozemaljske jednostavnosti. Ali ono sto je bitno u sferi fizickog koji nam je dostupan, aspekt je definitivno destruktivan jer coveka nagoni na nebulozno posto iz korena uzdrma licne emocionalne vrednosti. Kontakt koji je neophodan umetniku radi inspiracije, prosecan covek je vise sentimentalan i cak vrlo praktican, a krajnosti su ludilo. Ali bez ovog kontakta se ne moze osetiti potreba okruzenja niti mu se uzvratiti, niti za trenutak "odlepiti od zemlje" i uciniti neobjasnjivo, sto prosecan covek "ni u ludilu ne bi".

SATURN kontakt PLUTON ukazuje na nagon ka potpunom preobrazaju coveka u cilju postizanja unutrasnje sigurnosti. Teznja da se zakopaju duhovi proslosti I neizmerno jaka ambicija. Potreba da se razumeju prioriteti u zivotu. Kontakt koji nagoni coveka da se "procisti" od onoga sto mu je dato polozajem Plutona, da svesno oseti najneizmerniji bol odvajanja sto mu je do tada davalo smisao zivota (i dovelu u ovakvu situaciju), da se rastavi sa tim i "ponovo rodi". Ukoliko covek sam ne bude tezio takvom iskustvu, ukoliko bude tezio precicom da ostvari ciljeve, zivot ce mu sigurno iscenirati okolnosti , sa ciljem da ga natera da nadje nov oslonac, mozda je to i novac, seks, odnosi sa drugima, ali NE VISE NA STARI NACIN. Proces osvescivanja je izrazito bolan i cesto vezan za kolektivno ispastanje, tj deleci sudbinu okruzenja ili vremena u kome zivi. Cesto ce problem koji ga okupira "naci u drugome", a to je samo znak da ga ima jer projektujena druge. Ukoliko ne cini nista pada na samo dno, ukoliko se prihvati "posla" biva isto, ali sa drugacijim posledicama. Kao i sto posle novog rodjenja vise nije nista isto, tako i ova osoba posle ovakvog iskustva izlazi osnazena, sa apsolutnom kontrolom nad sobom. Momenat budjenja ili radjanja vezuje se za momenat nestanka, tako i ovak kontakt kaze da dok covek ne padne na samo dno ocaja u vezi onog sto mu se desava u zivotu i ako u takvom "mraku" sam ne iznadje izlaz niko mu ne moze pomoci. Samo spoznajom da se na neki drugi nacin moze "dalje", da se covek odrekne dotadasnjih zelja je put stvaranja "novog identiteta". Oblasti u kojima covek moze doziveti transformaciju stavova i prihvatiti nov "model" su prakticno sve sto nas okruzuju. Manifestacije koje predhode su nesavladiv bes, brutalnost, jednostranost, naglasenost ega. Teznja da se obdije suocavanje sa sobom. Tesko pojedinac izlazi iz ovakvog (sopstvenog) mraka jer je jos teze kontrolisati ovu energiju kada treba odbaciti sve suvisno za sta je do tada bio cvrsto vezan. Samo oni koji su spremni na dug proces osvescivanja mogu pronaci put iz ovog slepila, razumece sebe, ponovo ce se roditi. Spoznati sustinu problema grupe jer su to biliI njegovi problemi. U suprotnom to je pad u vrtlog najdubljih emocija bez sanse za povratak. Klasican polozaj za kriminal.


ASPEKTI URANA ubrzavaju sve sto dotaknu. dovode u eksplozivnu situaciju.To je isprekidano, naglo, silovito delovanje. Munjevite promene. Aspekti prouzrokuju uzbudjenja. Krsenje pravila ili tradicije. Staro umire, radja se novo, sve ono sto vodi u buducnost. Ali i uvod u nestabilnost. Postavlja se pitanje opstanka.

ASPEKTI NEPTUNA su prefinjeni, osetljivi, idealisticki, slatki. Opijaju I zavaravaju. U tom podrucju zivota daju primesu magije, maste, nadahnuca. Ukoliko covek cvrasto ne stoji na zemlji prognoziraju se posledice. Neprakticnost?


ASPEKTI PLUTONA pokrecu sustinska pitanja. Snagom volje teraju u preobrazaj stavova i situacija. Najdrasticnijim metodama, pa mogu voditi u kriminal. Sve sto je staro i stoji na putu mora biti eliminisano jer nema daljeg napretka. Ne birajuci sredstva. Silama izvan nasih moci u nama? Mislima i voljom covek pre svega moze promeniti sebe? Sto za posledicu ima i spoljne promene. Netolerantnost. Destrukcija. Vodjstvo. Sila. Smrt. Nema izbora ,to ce se desiti -  FATALIZAM!

Stephen  Arroyo






ARHIVA TEKSTOVA



Arhiva

Čitaoci