Pretraži ovaj blog

23. kol 2012.

Mars u Škorpionu - tranzitni

Natalni mars u Škorpionu, tranzitni Mars u Škorpionu



Copyright © 2021 AVK. Sva prava zadržana


Tranzitni Mars u Škorpionu / Škorpiji


  • On (Mars) samouveren, egocentričan, pun inicijative, izazivački borben, hrabar do ludila , ulazi u svoj drugi dom (znak Škorpiona). Dok se šetao kroz Zodijak razmećući se samozadovoljno svojom snagom i prodornošću, slaveći život, sebe samog jer on to i jeste, svi su ga bili svesni.. Neumeren jer to ne ume, ekcesan, provocirao je najpre samim svojim postojanjem (Ma u Ar), preisipitivao svom žestinom vrednosne sisteme, rasipao se novcem (Ma u Ta), iritirao verbalnom oštrinom, nadmetao brzinom (Ma u Ge), pravio porodične razdore, emocionalno povredjivao (Ma u Can), isijavao ponos rodjenog vodje, ljubio strasno, igrao se eksponirajući snagu i idržljivost (Ma u Leo), remetio svakodnevne navike, vatreno se posvećivao radu, povredjivao i razboljevao (Ma u Vir), a onda remetio ljubavni i bračni sklad težnjom da dominira (Ma u Lib).

  • A  sada,dom u koji ulazi (znak Škorpiona) nije mu odmorište, siguran konak, zaštita od izazova, naprotiv. Najveći izazovi su pred njim, ali on ne pokazuje strah . Samo će promeniti stav, a sam toga neće ni biti svestan. Naizgled miran, ledenog pogleda, krajnje koncentrisan, dok u njemu bukti plamen strasti, postaje ratnik što rado život suprostavlja najvećim opasnostima koje može sresti. Nema ni malo dvoumljenja niti je spreman na kompromise (Venera u izgonu u Škorpionu), ne podleže osećanjima i samilosti, ne bavi se drugima (Mesec u padu u Škorpionu) jer to i nije dozvoljeno kada se život suočava sa opasnošću. Samo tako može opstati.     

  • Zaboravio je ono Sunce kom se radovao kada je kretao na svoje putešestvije kroz Zodijak (egzaltacija Sunca u Ovnu). Nestalo je oduševljenje i optimizam koji ga je pratio u znaku Ovna. Ulaskom u znak Škorpiona zadržao je intenzitet i strastvenost koji ga sada vuku ispod površine, u tamu, noć. On bi da pronikne u nepoznato, da istraži najskrivenije, da zaroni u najdublje ponore što tajnu nose. Sa strašću će zajahati talas Škorpionske reke ponornice, spreman na sve izazove i opasnosti. Pred njim je nepresušna energija što kraja ni početka nema. Fascinacija Erosom i Tanatosom. Najopasnije pretnje, iskušenja su motivacija da zauzda strah i pretoči u još veću snagu i hrabrost da se suoči sa njima. Svaka pobeda će biti podsticaj, kao i svaki pad. Posle pada, odnekud iznenada kao Fenik iz pepela se još većom silinom uzdiže, snažniji nego ikada.

  • Mars u Škorpionu je enormna količina životne energije, koja se može kanalisati na različite načine. Pa kao i sam znak Škorpiona što krajnosti podrazumeva, tako i aktivnosti mogu biti konstruktivne, destruktivne i autodestruktivne. A zašto je Mars u Škorpionu toliko militantan? Zato što nema mnogo izbora. Može da bude žrtva ili agresor. Najčešće se dešava da biva jedno i drugo. Osećanje da sve ono sadržajno i vredno življenja je neizbežno prolazno, pa i on sam, ga nagoni da na trpljenje reaguje atakom, agresijom. Kao zmija otrovnica što u strahu za sopstveni život, zariva smrtonosni zub u neprijatelja. Ipak ako čovek osvesti svrhu svog postojanja, energiju može kanalisati konstruktivno kroz akciju.

  • Marsu u Škorpionu je probudjen instinkt za samoodržanjem, preživljavanjem u najiskonskijoj formi. I kao u svakoj igri polariteta, u ovoj čiji igrači su Život i Smrt, pobedjuje samo jači, hrabriji, hladnokrvniji. Prirodno stremi onom za čim žudi. Strastvena želja što se kroz seksualni spoj materijalizuje. On je čist muški princip, ud koji penetrira u vlažne plodne dubine ženske. Kroz eksploziju strasti što osnovni pokretač mu je, u svoj silini oslobadja seme života, začinjući novi. Mars je odluka, neprikosnovena, nagla, spremnost i na gubitak najveećih razmera.. Surovo iskušava stabilnost ženske spremnosti da zadrži trudnoću. Po nekada ume nasilno da otrgne plod iz sigurnosti tamne, tople, vlažne majčinske utrobe.

  • Mars u Škorpionu neretko nosi sobom „sindrom Boga“, potrebu da makar prividno ovlada sposobnošću kontrole nad životom i smrću. Samopouzdanje i hladnokrvnost su podrazumevane osobine. Analogija noža u mesu (Mars u Škorpionu), je primerena hirurškom skalpelu. Odstranjivanje hirurškim putem bolesnog, nefunkcionalnog, mrtvog, da bi se život nastavio. Otuda mnogi hirurzi vremenom stiču osećanje da su sposobni da kontrolišu ovaj proces , koji jedino od Tvorca zavisi.

  • Isti poriv i manifestacije imaju osobe koji su strasni zaljubljenici ekstremnih sportova. Razlika je u tome što se na kocku stavlja sopstveni život, kroz rizike koje ove aktivnosti podrazumevaju. Nivo zadovoljstva koje se postiže, mnogi od njih porede sa seksualnom ekstazom. Jer život se sa punom strašću doživljava samo kroz iskušavanje smrti. Što je opasnost veća, veće je i zadovoljstvo pobedom. Hodanje po žici na visini od 15o metara bez zaštitne mreže, skokovi iz aviona pri čemu se padobran otvara u poslednjem trenutku... Kod patološke zavisnosti od uzbudjenja „Ruski rulet“. Na Beogradskim ulicama do skora popularna noćna igra „kukavice“. Kola naspram kola u najvecoj brzini koja jurišaju u susret. Žestoki momci sa ožiljcima od hladnog oružja, noćni sukobi bandi. Noćni život na Beogradskim splavovima gde se medj grupama razmenjivanjem prekih pogleda odmeravaju hrabrost i smelost da se udje u fatalni   sukob.

  • Bolesti nagle i opasne, povrede, riskantne hirurške intervencije zbog kojih život visi o koncu. A onda isto tako naglo, oporavak kome nema logičnog objašnjenja. Reklo bi se, magično ozdravljenje kroz potpunu regeneraciju. Moto Marsa u Škorpionu je „Ono što me ne ubije, to me ojača“. Svaka kriza, pretrpljeni psihički, emotivni i fizički bol, teški gubitci, ostavljaju dubok neizbrisiv trag. Mars u Škorpionu ne dozvoljava da se duže zapadne u anksioznost. Upoznavanjem do tada imaginarnog neprijatelja (znak Ovna i Škorpiona su u inkonjukciji), osoba kroz trpljenje biva transformisana i spremna da se sa većom odlučnošću i snagom, bez straha izbori protiv njega. Ekstreman (kao i sam znak Škorpiona) primer su ljudi koji su doživeli kliničku smrt. Ona im više nije nešto nepoznato, nešto od čega treba strepeti. Sa lakoćom pričaju o tome i sa čudnim mirom se sa njom suočavaju u sudbinskom trenutku.

  • Fascinacija smenom života i smrti se može reflektovati kroz potrebu da se nepoznato dokuči magijskim ritualima., pristupanjem sektama., tajnim okultnim organizacijama.

  • Strast Marsa u Škorpionu je prodiranje u podsvest. Prepoznavanje tajni koje krije tamni oblak što se nadvija nad ljudskom psihom. Svrha je osvestiti imaginarne strahove, upoznati neprijatelja. A kada se neprijatelj spozna, onda se lakše pronalaze načini da se savlada. Konstruktivno se koristi u psihijatriji, psihanalizi, psihologiji.

  • Njega intrigira i pokreće na akciju sve što je izazov, sve skriveno što krije rizik i opasnost. Mars u Škorpionu su ronioci što prkoseći opasnim rečnim strujama, razgrćući mulj, tragaju za telima samoubica.... To su speleolozi, arheolozi, rudari, psihijatri, vojnici, stomatolozi, hirurzi, mesari...

  • Mars u Škorpionu ne voli da bude manipulisan. On daje završnu reč, otkrivajući princip po kom funkcioniše: „Prkosim smrti, jer ona prkosi meni“


ARHIVA TEKSTOVA


Čitaoci