.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

12. stu 2012.

Mesec kvadrat Saturn - okamenjena suza



Copyright © 2021 AVK. Sva prava zadržana


Natalni Mesec kvadrat Tranzitni Saturn


Za poznavaoce i ljubitelje astrologije, koji će prepoznati astrosimboliku kvadrata tranzitnog Saturna sa natalnim Mesecom.

Prvi kvadrat tranzitnog Saturna i natalnog Meseca

  • Prizvala je sećanja iz ranog detinjstva. Tek je napunila  6 godina i spremala se da kroči u svet odgovornih, mislila je, odraslih i hrabrih. Na jesen ju je očekivao  upis u osnovnu školu. Radovala se. Ionako joj se većina stvari dešavala ranije nego njenim vršnjacima.  Osećala se zrelom i spremnom da se uhvati u koštac sa novim izazovima (Sunce u Jarcu). Uveliko su joj se menjali mlečni zubi, a sa jednim je baš zapelo, pa je majka odvela kod stomatologa. 


  •  Instinktivno je osećala da će biti napeto. Dok je sedela u stomatološkoj stolici, posmatrala je svaki pokret tete u belom mantilu, koja je pomerala neke čudne, oštre, preteće sprave.  Svakog trenutka je njena hrabrost slabila. Sigurnost je nije napuštala, jer šta može krenuti naopako, pa mama je pored nje?

  •  Kad gle čuda, u odsudnom trenutku mama je postala saveznik tete u belom i  zahtevala od nje da bude neizostavno poslušna, pa nije više mala, već je odrasla devojčica..  U dečijoj glavi bruje misli.

  • To će da boli, ne želim, ne, ne želim..... više puta je izgovorila. Borba se završila tako što je zubić ostao gde je i bio jer se ona za to izborila (Mesec u Lavu). Majka je bila ljuta, jer ni njen jak autoritet nije mogao uticati na malenu (mamin opet Mesec u Lavu). Čini se da je priča već dostigla rasplet. Ipak ne!

  • Po izlasku iz stomatološke ordinacije, našle su se na trotoaru slabo prometne ulice. Završila se zima, a proleće se nekud zaturilo. Mokar siv asfalt, oblaci zaklonili Sunce, sve je tmurno. Tmuran je i pogled njene mame. Reči se više ne seća, ali slike joj živo igraju pred očima. Iznervirana majka u želji da joj očita lekciju o poslušnosti i poštovanju autoriteta (Mesec u Lavu kvadrat tranzitni Saturn u Biku), maše rukama, pokazuje nešto, zatim se okreće i odlazi nekud, nekud čini se daleko, dokle ni pogled ne doseže (prem da samo iza ugla ). 

  • Devojčica zgrčenog lica stoji sama na trotoaru upijajući svaki majčin odlazeći korak. Sav njen svet koji je do tada poznavala, počeo je da se ruši. Pokušavala je  da zaplače, da vrišti od straha i tuge. Nema glasa, samo ispružena ruka prema obrisima odlazeće majke. Pored nje prolaze po neka kola i jedan crveni autobus.  Našla se  u nepoznatom  pretećem svetu sasvim sama. Sama, nezaštićena, napuštena.

  •  Vrati mi se mama, svaki atom u njoj vapi! Žarko želi da se ponovo nadje u poznatom toplom zagrljaju, da oseti sigurnost, ljubav.  Prolaze neki ljudi sa laganim osmesima  i niko, baš niko ne čuje strah koji nemo vrišti u njoj, niko ne vidi okamenjenu suzu u njenom oku. U njoj sve vrvi od osećanja ali ona ne pronalazi način da ih pokaže. I tu prestaje sećanje. Naravno da se majka posle nekoliko minuta vratila ali  devojčica ih je doživela kao večnost. Tada ni jedna od njih nije znala da je to prva prava surova lekcija o odrastanju, o osamostaljivanju, samospoznaji  (prvi kvadrat tranzitnog Saturna sa natalnim Mesecom).

  • Prvi kvadrat tranzitnog Saturna na njen natalni Mesec je režirao priču koje se evo seća  kao sredovečna žena.  Svaki put kada je priča, pred očima joj se vrlo živo smenjuju slike zauvek urezane u sećanje.  Nije mogla naslutiti da će se neki detalji kao lajt motivi ponoviti posle tridesetak godina.


Drugi kvadrat tranzitnog Saturna  sa  natalnim Mesecom - iz iste kuće horoskopa


  • Nepunih trideset  godina od ovog dogadjaja (ophod Saturna), mlada žena stoji kraj bolničke postelje voljene majke. Oko njih sivilo, beli mantili, crvena bodi majica u beznadju obučena da nasluti srećan ishod, osećanje straha,  predosećaj tragičnog gubitka. Drži je za ruku i posmatra oči iz kojih nestaje život. Žena sada zna da je to nova surova lekcija Saturnova sa istog mesta u horoskopu,  kao onog tmurnog dana iz dalekog sećanja (u 5 kući, derivatna 8 od 10-te-kuća smrti majke)  Ipak, ranija spoznaja ne umanjuje neizreciv gubitak, bol i jad koji oseća. Nema suza, samo jecaj što svakim udahom zadrhti. Neće potrajati par minuta, ovog puta zna da je  za večnost. Šapuće majci na uho, nemoj se plašiti, biću stalno uz tebe. Hrabro prećutkuje onaj dečji vapaj, MOLIM TE NE ODLAZI, ostani kraj mene, kako ću bez tebe?

  • Ipak, plan Svevišnjeg je bio da ovog pura mama ode nepovratno ( na materijalnom nivou-Saturn)  al će njena ljubav živeti u duši zauvek (Mesec u 9 kući). Ostaće sećanja na zajednička jutra, dok joj se mlada žena plačući  žalila  kako se posvadjala sa dečkom. Sećaće se mirisa tek spremljenih knedli sa šljivama koje su bile (tek sada shvata) sublimacija sve majčinske ljubavi i pažnje. I sam njihov miris je kao najjači antidepresiv brisao svaku crnu misao i tugu. 

  • Prisloniće uz sebe mini haljinu koju joj je majka na brzinu šila po nekom Burdinom šablonu, jer je trebala do večeri ( sada davne) da zaseni na nekom žuru. Kroz smeh i suze će se setiti neuspelih zajedničkih pokušaja da se makar malo neutrališe mini val, koji je protivno majčinom savetu stavila na prirodne kovrdže. Setiće se njenog zvonkog smeha, šarma  i odvažnosti kojima je plenila. A kao sada, kada je tranzitni Saturn (na vrhu 12 kuće) ponovo u kvadratu sa natalnim  Mesecom , zaiskriće  po koja suza, biće zapisana po koja reč što sećanje oživljava.

U znak ljubavi i sećanja na majku.          💔


Svidja ti se tekst? Podeli ga prijateljima

ARHIVA TEKSTOVA

Čitaoci