.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

13. sij 2013.

Godišnji horoskop za 2013 godinu




2013 godina je u znaku ŠESTICE, odnosno VENERE.   Generalno, kod svih astroloških znakova će biti aktivne kuće koje počinju u znaku Bika i Vage. Svakim znakom će  dominirati jedna planeta, koja će u 2013 godini dati poseban pečat.

Tabela horoskopskog znaka  i planete pod čijim je uticajem  u 2013 godini.

       Znak           
    Aktivne kuće      
      2013 pod uticajem dominantne planete           
Ovan
2, 3, 6,  7, 
Merkur
Bik
1, 6, 8
Jupiter
Blizanci
2, 5. 12
Mesec
Rak
4, 10, 11
Mars
Lav
3, 5, 10
Uran
Devica
2, 8, 11
Mesec
Vaga
1, 3,  8
Jupiter
Škorpion
4, 7, 12
Uran
Strelac
4. 6, 11
Neptun
    Jarac    
5, 8, 10
Sunce, Pluton
   Vodolija   
4, 9, 12
Saturn
 Ribe
3, 8
Venera





                           OVAN

Tokom 2013 godine, vaša priroda prepuna inicijative i odvažnosti će naročito doći do izražaja. Već osećate da iz vas vrca energija, samo još da je ne rasipate uludo  na više strana i bez konačne realizacije. Potpomognite se intuicijom, da bi došli do najboljih rešenja. Tokom februara ćete osetiti jak impuls da napravite krupan poslovni potez, koji može biti vezan za inostranstvo, putovanja, trgovinu. Kako će u tom periodu doći do privremenog energetskog pada i  smanjene objektivnosti, za realizaciju sačekajte polovinu marta. Posebno je povoljan april.  Pratiće vas naklonjene okolnosti vezane za dogovore, sklapanje poslovnih ugovora. Bicete pokretljiviji nego inače. Posvetite se nadgradnji znanja jer ćete na taj način znatno unaprediti karijeru u budućnosti. Uslov da maksimalno iskoristite naklonjen period je da naučite da svoju individualnost uskladite sa kolektivom.. Krajem maja vas mogu opteretiti neka vrsta dugovanja, neisplaćeni kredit, zaostali računi.  Potrudite se da ih regulišete pre tog perioda, da ne bi došlo do prinudne naplate. Na poslovnom polju razmotrite koje ideje treba odbaciti kao prevazidjene i u kom pravcu trebate načiniti promene. Ako ste zbog raznovrsnosti ideja i ponuda imali neku dilemu, od polovine jula ćete  se punim intenzitetom posvetiti domu , porodici i to na svim nivoima. Od sklapanja porodice, planiranju prinove,  uvećanja ili uredjenja stambenog prostora. Povoljan period za kupoprodaju nekretnina. Postićićete pravi balans izmedju želja i mogućnosti realizacije.  Ako ne izgubite fokus i zadržite inicijativu, očekuje vas hijerarhijski napredak u karijeri.  Krajem leta do polovine oktobra, ćete krunisati svoje napore aktivnim odmorom, uživajući u postignutom.  Godina koja donosi napredak kroz zapažanje, komunikaciju, pokretljivost, odvažnost i inicijativu.


                                BIK

Tokom 2013 godine će na ispitu biti vaša sposobnost prevazilaženja situacija u kojima trpite. Kao fiksni zemljani znak možete stresogeno doživeti promene koje su neminovne. Već osećate nervnu napetost, koja se može manifestovati kroz iznenadne bolove glave, nedovoljno kvalitetan, isprekidan san.  Razdire vas rastrzanost na polju braka i karijere. Odnos sa bračnim partnerom nema lerpršavost koja bi vam prijala. Distancirani ste i teško možete da proniknete u partnerove potrebe. Poradite na fleksibilnosti i toleranciji. Tokom aprila će napetost biti u porastu, što se može ispoljiti kroz autodestruktivnost. Ne kažnjavajte sebe opstajući po inerciji u nečemu što je prevazidjeno. Osmelite se da  odbacite breme prošlosti, čime ćete osloboditi prostor za postavljanje zdravih  temelja za u budućnost. Prelomni period vas očekuje krajem maja, pa ako ste do tada bili statični, neminovno  će vas sačekati urušavanje prevazidjenih ostataka prošlosti. Već naslućujete neizvesnost na poslovnom planu. Niste sigurni u kom pravcu da usmerite karijeru u ovako turbulentnom periodu. Kako se vaše spokojstvo ogleda i kroz materijalnu sigurnost, možete se odvažiti na hazarderski poslovni potez tokom marta. Izakulisni poslovi mogu dovesti do finansijskog sloma, naročito ako se bavite javnim poslom. Krajem aprila vam se vraća samopuzdanje i sposobnost da energiju usmerite konstruktivno. U prvoj polovini godine možete očekivati podršku  uticajnih ljudi ili oživljavanje posla kreditiranjem  Možete napraviti nekoliko dobrih poslovnih poteza, koji će rezultovati dobrom zaradom.  Stabilizacija situacije na poslovnom i bračnom planu od polovine jula. Porodično okruženje će postati izvor sigurnosti i zadovoljstva. Pravljenje planova u dogovoru sa bračnim partnerom, a vezano za  stambeni prostor, kupoprodaja nekretnine ili kola. Godina neminovnih promena (prva polovina godine) i prosperiteta, naročito tokom druge polovine.


                      BLIZANCI

Ako ste 2012 godine bili u ljubavnoj vezi koja vas nije u potpunosti ispunjavala ili je imala karakter tajnosti, već krajem januara  2013  u vama sazreva odluka o njenoj budućnosti. Krajem maja 2013 godine možete staviti tačku na ljubavnu priču iz prošlosti. Pod uslovom da prevazidjete kolebljivost i naročito tokom 2013 godine izraženu nestabilnost, pred vama je plodan period. Očekuju vas nova ljubavna dogadjanja puna dinamike. Ako niste u braku, možete poželeti da ljubavnu vezu ozvaničite. U drugoj polovini godine ćete biti preokupirani proširenjem porodice i uredjenjem  stambenog prostora. Ako budete dovoljno ambiciozni i kreativni, čekuje vas napredak u karijeri. Opijeni optimizmom, možete se ulenjiti i znatno umanjiti šanse za uspeh.  U mnoštvu ideja koje imate, napravite prioritete i energiju kanališite konstruktivno. Polovinom godine oprez sa novčanim ulaganjem i kreditiranjem, naročito u partnerstvu sa prijateljima. U suprotnom, prijateljstvo će biti na velikom ispitu, a vi na materijalnom gubitku. Poslovne investicije vezane za inostransvo su posebno neizvesne. Druga polovina godine je naklonjena uvećanju materijalnih dobara, naročito od jula. Ne oslanjajte se suviše na druge, jer je podrška neizvesna. Usaglasite svakodnevnu  dinamiku sa potrebama  tela. Ne rasipajte energiju bespotrebno, jer vam vitalnost nije jača strana.  Godina dinamike, promenjivosti, nestabilnosti, promenjive emotivnosti, pada individualnosti.


                        RAK

 Tokom 2013 godine ćete više nego uobičajeno stabilnost tražiti u okviru doma i porodice, težeći da se zaštitite od stresogenih turbulencija u karijeri . A baš vas tu mogu očekivati neželjena  iznenadjenja, naročito u prvoj polovini godine, mart, jun do polovine jula. U ljubavi ćete osetiti distanciranost, emotivno zahladjenje. Čini se da će forma biti važnija od suštine. Odnosi će se zasnivati više na obavezama, nego na emocijama. Bračni partner će vam zaličiti na diktatora, koji ništa osim svojih potreba ne prepoznaje. Vi se tu nekako podrazumevate, kao da vas poseduje. Što god se moćnije i nemilosrdnije bude  poneo, pretrpeće veći lični slom. Kap koja će  prepuniti  čašu može biti potpuno otsustvo seksualnosti ili njeno iskazivanje kroz grubost partnera. Snažan okidač za prekid trpljenja krajem maja 2013. Možda izgubite posao ili date otkaz, možda se povučete iz javnog života. Koristite intuiciju, prediktivne snove, koji vam mogu pružiti  odgovore. Ako radite u osamljenosti, pišete ili nešto drugo stvarate, radite u ustanovama zatvorenog tipa, lakše ćete prebroditi napetosti. Pa kako ništa večno ne traje, dinamika je na vašoj strani. Od polovine juna postajete više svoji. Najpre vraćate Veru u sebe, a zatim izgubljenu Nadu. Već polovinom jula se otvaraju novi sjajni horizonti na polju ljubavi i posla. Konačno ćete osetiti zadovoljstvo u skladnim porodičnim odnosima. Možda će u tom periodu sazreti odluka da svoju sreću potražite van granica  zemlje.U prvoj polovini godine pokušajte da se regenerišete kroz dug i kvalitetan san. Od juna poradite na ambiciji i smelosti da nešto menjate iz korena. Godina odluka, inicijative,akcije.


                                      LAV

Ako se bavite kreativnim poslom, bićete maksimalno nadahnuti u čemu vam mogu biti od pomoći prijatelji ili ljubavni partner. Budite spremni da obuzdate ego, jer ćete biti u situaciji da se od vas očekuje da fukcionišete u okviru zajednice. U epicentru dogadjaja ove godine će biti karijera i ljubavno-bračni život.  Pokušajte da prevazidjete statičnost, jer ćete u suprotnom biti izbačeni iz sedla. Budite otvoreni za inovacije, nekonvencionalan pristup.  Što se više budete upinjali da zadržite “Status quo”, to će vam  lakše izmicati tlo pod nogama. Budite hrabri u odlukama i spremni na iznenadne promene. Probudite u sebi avanturistički duh da bi osujetili moguću frustraciju . Prva polovina godine će obilovati  susretima i iznenadnim ulaskom u ljubavnu vezu. Preplitanje prijateljskih i ljubavnih osećanja. Bračni odnosi će posebno dobiti na nestabilnosti. Ne budite rigidni u stavovima i komunikaciji. Poštujte individualnost i potrebe bračnog partnera. U slučaju da partner  poželi da samostalno otputuje, budite fleksibilni, jer će privremena distanca stabilizovati vaš odnos. Bićete skloni da zavodite red i disciplinu u okviru porodice, a na poslu ćete vladati čvrstom rukom. Možete očekivati promenu posla ili veliku transformaciju u okviru postojećeg. Naročito negativne manifestacije možete osetiti ako budete insistirali na ličnoj moći. Opustite se i napunite baterije  u krugu prijatelja.  Druga polovina godine  je lagodnija, iako će se neke  aktivnosti odvijati iza kulisa, tajnovito, što frustrira vaš ego. Kreativnost u osami bez javne satisfakcije, tajna ili  “zabranjena ” ljubav. Najbitnije, poradite na promenama u svakodnevnim navikama.   Odbacite one koje vam mogu ugroziti zdravlje. Godina promena, inovativnosti, odvažnosti .
                                                   

                                                        

                                       DEVICA

2013 godina ne donosi   dramatične preokrete. Vašoj  prirodi koja se zasniva na uredjenosti i organizaciji, može zasmetati nestabilnost, naročito tokom prve polovine godine.  Nervni sistem je generator  zdravstvenog stanja, koje je opet u direktnoj zavisnosti od posla kojim se bavite. Atmosfera na radnom  mestu je krajnje napeta, a raspored obaveza  daleko od uredjenog. To vas posebno frustrira, jer ne možete da ostvarite potreban mir i uredjenost na koju ste navikli. Nervna napetost utiče na odstupanje od svakodnevnih navika, uneseći haotičnost u život. Opšte nezadovoljstvo se odražava na zdravlje, pa se vrtite u začaranom krugu. S početka godine možete pokušati promenu posla,  radnog mesta, uz pomoć porodičnog prijatelja na visokom društvenom položaju. Ideje o novim poslovnim poduhvatima naročito inspirativne tokom prve polovine maja, a mogućnost realizacije do kraja juna. Znatnu materijalnu satisfakciju očekujte od jula do kraja godine. Ljubavni život je rigidan, sa malo lepršavosti. Partner  pokušava da restriktivno utiče na vaš način razmišljanja, a vi se svojski trudite da ga svojom nepopustljivošću makar delimično transformišete.  Ako se krajem maja  na seksualno ljubavnom planu ne dogodi kuršlus , ovaj tegoban proces će imati pozitivne manifestacije na obostrano zadovoljstvo. Od jula se harmonizuju odnosi na polju ljubavi, braka, porodice. Krajem   avgusta do oktobra vraćate preko potrebnu kontrolu. Realizacija zaostalih poslova. Godina dinamike, promenjivosti, nestabilnosti, promenjive emotivnosti, pada individualnosti.



                 VAGA

Tokom prethodnog perioda ste prošli  kroz preispitivanje kvaliteta bračnog odnosa, kroz osećanje lične sputanosti i distanciranih odnosa sa partnerom. U prvim mesecima 2013 godine ćete osetiti porast lične slobode, naročito na polju ljubavi i kreativnosti.  Obradovaće vas obilje mogućnosti pravljenja slobodnih izbora. Iako po prirodi diplomatični, pod uticajem velikog energetskog naboja, postaćete impulsivni. Donosićete odluke naglo, bez mnogo promišljanja i analize. Sagledavaćete život  u globalnim slikama, nezainteresovani za “sitnice koje život znače”. Može vam se desiti ljubavni susret koji će vas ostaviti bez daha, budeći u vama želju da sa voljenom osobom što pre započnete zajednički život. Budite oprezni, jer se krajem maja možete zapitati, a šta to zajedničko imate sa trenutnim partnerom. Dijametralno različit sistem vrednosti i estetskih kriterijuma, koji vam je inače od velike važnosti će dovesti do nezadovoljstva, netrpeljivosti. Pa tako tek započete veze mogu doživeti krah, a ako ste u braku već krajem marta može doći do kuršlusa i konačnog razlaza. Brakovi i ljubavne veze koje izdrže iskušenja u prvoj polovini godine, tokom jula će se stabilizovati. U proleće povedite računa o materijalnim ulaganjima. Izbegnite eventualnu kupoprodaju nekretnina. Snažan impuls  promenama, može vas povesti na putovanja u inostranstvo ili usavršavanje univerzitetskih znanja. Krajem juna nastupa period unapredjenja u karijeri, hijerarhiski uspon, porast zarade. Uticaj  koji može poticati od autoriteta iz porodičnog okruženja, može vas omesti. Godina prosperiteta, naklonjenih okolnosti, usavršavanja, naročito ako dobro osmislite aktivnosti i izbegnete brzoplete poteze.


                   ŠKORPION

Prethodnih par godina ste vodili neravnopravnu borbu sa skrivenim neprijateljem koji je pritiskao vašu potsvest nečim što ste izrekli ili ste prećutali, a nije trebalo. Pretvotili ste se u čuvara tajni, svojih i tudjih, trpeći breme prošlosti kao karmički dug.  A sada je konkretan zadatak pred vama. Prihvatiti odgovornost za ono što ste uradili  ne samo vi, već i vaši pretci. Od vas se očekuje hrabrost i mudrost da na pravi način kanališete energiju. Biti konstruktivan ali ne i restriktivan. Očuvati formu  a ne zaustaviti normalan protok životne energije.  Kako ste najizdržljiviji znak zodijaka, sposobni da se uzdignete sa samog dna u još većoj snazi, samo je pitanje vremena kada ćete uspešno savladati ovaj težak životni ispit. Vaše telo i um će biti pod jakim restriktivnim uticajem. Poenta je voljno otpustiti željeno, dopustiti gubitke. Gledano sa  više istance to je proces oslobadjanja karmičkog taloga, pročišćenja, da bi se stvorilo plodno tle za radjanje novog.  Vaše telo će biti najrelevantniji pokazatelj koliko ste uspešni u ovom tegobnom procesu. Osluškujte ga i čuvajte.  Početkom februara ćete osetiti snažnu frustraciju na poslu  i u ljubavi. Poželećete da se izmestite iz stvarnosti ili direktno sukobite. Setite se lekcije o trpljenju, koje će biti nagradjeno. U martu ćete uspeti da uspostavite neophodnu ravnotežu, a osnovni pokretač će biti kreativnost i ljubav. U istom periodu očekujte satisfakciju na poslovnom polju, koja   će se prolongirati do polovine aprila. Osetićete porast životne energije i libida. U drugoj polovini maja vas očekuje najveće iskušenje na poslu kroz otvorene sukobe sa kolegama. Nećete biti zadovoljni mestom stanovanja, pa se eventualno odlučite na selidbu. Postojeće nezadovoljstvo možete amortizovati kroz kvalitetan odnos sa ljubavnim partnerom. Imate veliku umešnost u bavljenju tudjim finansijama, u čemu ćete biti podržani tokom cele godine. Naročito povoljan period za zaradu je druga polovine jula i prva polovina oktobra. Godina promena na ličnom planu koje se odvijaju kroz dugotrajan proces transformacije


                   STRELAC

Kod vas će 2013 godina kroz pad optimizma pokrenuti ozbiljno preispitivanje ličnog sistema vrednosti. Na dugoročne staze ćete proći kroz transformaciju svega za šta ste verovali da ima suštinsku vrednost. Odbacićete sve ono prevazidjeno, zaostalo, što koči vaš napredak. Sam proces neće biti lak, jer će zahtevati od vas izvesnu žrtvu. Osvrnite se oko sebe ne bi li uočili nekog ili nešto kome je potrebma pomoć. Ne očekujte da to bude očigledno. Možda su to neki napušteni bolesni ljudi u tamnim zidinama ruiniranih bolnica. Možda za vašom pomoći vape zagadjene reke.  Sazreo je trenutak da olakšate svoj karmički zadatak kroz davanje. Dajući, oslobodićete svoju podsvest  balasta koji vam remeti duhovni mir. Već od polovine 2012 godine ste osetili da su se stekli svi uslovi da zasnujete porodicu. Pa ako do sada niste sreli  osobu koja vas je dovoljno zainteresovala, od januara do aprila 2013 možete doživeti obećavajući ljubavni spoj. Biće to prepoznavanje na “prvu loptu”. Delićete slične želje i interesovanja, a od posebne vaznosti će vam biti komunikacija. Upoznavanje se dogadja na putu ili kontaktom preko društvenih mreža.  Trpećete frustraciju na finasijskom planu zbog odlaganja, prepreka, možda i izakulisnih radnji. Pa kako je vaš vladar Jupiter, naročito u 2013, mnogo toga će biti vezano za inostranstvo i to daleko, prekomorsko. Ako ništa drugo, makar u okviru Mediterana. Sklopićete mozaik i shvatiti da je pravi trenutak da udjete u brak, osnujete porodicu, promenite posao. I sve to, negde u inostranstvu. Ako ipak ne, inostranstvo će doći do vas, kroz bračnog ili poslovnog partnera. U drugoj polovini godine, ako poželite, čeka vas i prinova. Godina zaokruživanja celine i otvaranja horizonta novog početka, vere, intuicije.
   
                                                          
                                                                 JARAC

  2013 godina je od velike važnosti za vas ne samo na ličnom planu. Već ste osetili da posedujete ličnu moć. Ako  uskladite odgovornost sa moralnošću, možete napraviti znatne pomake koji  će biti od većeg društvenog značaja.  Budite spremni da ponesete krst pravičnosti i odgovornosti i za živote drugih. U svakom trenutku budite svesni da moć ima dva lica. U 2013 godini ćete uspeti da uskladite ljubavni život i karijeru.  Ujedno će se te dve oblasti preplitati. Uspešno ćete poslovati sa ljubavnim partnerom ili će se ljubav izroditi iz poslovnog odnosa. Pa kako ste tokom ove  godine pod uticajem Sunca, zdrava ambicija na oba polja će vam doneti satisfakciju. Preferirajte kreativne poslove, izbegavajte poslove sa nekretninama.  Bračni partner može biti pod tenzijom zbog vaše prevelike autoritativnosti, a porodica može trpeti zbog eventualnih pogrešnih poslovnih ulaganja. Naročito krajem maja 2013, kada tenzija doživljava katarzu.. U februaru i martu vam se pruža prilika da napravite niz hrabrih poslovnih odluka, koje će u drugoj polovini godine doneti značajnu moralnu i materijalnu satisfakciju. Polovinom godine se obuzdajte od nepromišljenih materijalnih ulaganja, koja bi se zasnivala na osećanju moći. Mogući su veliki materijalni gubitci koji bi rezultovali padom društvenog ugleda. U prvoj polovini godine se vaši tajni neprijatelji osećaju dovoljno odvažno da se otvoreno konfrontiraju. Iskoristite to kao prednost, jer ih mozete preobratiti u saveznike. Od jula sledi stabilizacija na bračnom i porodičnom polju. Dobra usaglašenost ideja i sposobnosti realizacije do kraja godine, doprinosi uvećanju materijalnih dobara i ugleda. Godina početaka,organizacije,  uspona, ugleda, kreativnosti, realizacije, uticaja, transformacije.


                     VODOLIJA

Na prvi pogled možemo upasti u kontradiktornost pitajući se u čemu je to Vodolija kao fiksni vazdušni znak postojana i nepromenjiva?  U ideji da joj je potrebna promena! Pre nešto više od godinu i po, konačno je sazreo period da za to imate energije. Taman da se razmahnete, kad vas je krajem prošle godine pritisnuo Saturn u 10 kući. A vi ste najdinamičnije baš kada osetite da vam je sloboda ograničena. Još niste potpuno osvestile šta vas blokira, odakle tolika težina. Intuitivno osećate da moratee da se menjate na više nivoa da bi ste bile sasvim svoje.  Pojasnili ste i pojednostavili vrednostni sistem i za sada bar znate šta ne želite. Već početkom godine ste pune dinamike. Polovinom januara počinjete jasno da definišete svoje potrebe u ljubavi. Ostvarujete dobru komunikaciju sa partnerom. I kako to inače kod vas biva, teško je odrediti granicu gde prestaje prijateljstvo a počinje ljubav. U februaru vas očekuje susret baš po vašoj meri. Možda samo po koji flert ili ljubav koja oduzima dah. U prvoj polovini godine akcenat će biti na hedonizmu karakterističnom za vas, kroz putovanja, druženja, ljubavna ćaskanja. U drugoj polovini marta ćete biti verbalno oštri, što može povrediti nekog iz vaše okoline. U istom periodu povedite računa u saobraćaju. Izbegavajte brzu voznju i kontrolišite tehničku ispravnist kola.  Krajem maja možete iskusiti napad iz potaje, koji potiče iz kruga poslovnih saradnika. To može biti okidač koji će pokrenuti potrebu za temeljnim promenama na planu karijere i posla. Nove poslovne ponude od jula meseca, a postavljanje novih temelja u karijeri od oktobra do kraja 2013. Godina balansa  statičnosti i dinamike, ambicije usmerene na karijeru.


                              RIBE

Da je svet u kome živimo manje materijalne a više duhovne prirode, vi biste uživali u svom carstvu snova. Kako ste omedjani kardinalnim kvadratom Urana i Plutona, primorani ste da se dovijate u borbi za egzistenciju u vrlo nepredvidivim okolnostima koje diktiraju moćnici, vladari materijalnog sveta. Vrlo moguće i oni  koji su ovladali magijskim znanjima u svrhu manipulacije materijalnim. Pomognite se intucijom da bi ste pronašli dovoljno prihvatljiv način da zaradite dovoljno novca. S početka godine možete dozvoliti sebi par potencijalno uspešnih hazarderskih ulaganja, a vezanih za nekretnine ili putovanja. Poslovna saradnja sa inostranstvom je naklonjena, osim u slučaju manipulacija. Ako bi ste se opredelili za zakulisne poslove, krajem maja vas ne bi zaobišao finansijski slom i krivična odgovornost.  U istom periodu vas može neprijatno iznenaditi čudan finansijski manevar od strane prijatelja, a na vašu štetu. Druga polovina godine, naročito od polovine jula  će biti naklonjena akcijama vezanim za preseljenje, uredjenje i proširenje stambenog prostora. Ako imate mogućnost da posao obavljate u okviru kućnog prostora ili generalno vezano za nekretnine, sredinom jula možete osvariti višestruku satisfakciju. Emotivnu ispunjenost, uživanje u zajedničkim romantičnim trenucima sa partnerom očekujte u martu. Ako još uvek niste pronašli odgovarajućeg partnera, od polovine aprila će se intenzivirati društveni život i verovatnoća novih ljubavnih susreta. Od kraja juna pa do jeseni, na pomolu je ozbiljna ljubavna veza. Iako niste skloni brzim odlukama, možda se do kraja godine odvažite na osnivanje porodice. Vaš društveni status će ići uzlaznom linijom. Kreativni poslovi su posebno protežirani u drugoj polovini 2013. Godina balansa, harmonije, ljubavi, kreativnosti.

 Svidja ti se tekst?   Podeli ga prijateljima!






ARHIVA TEKSTOVA

 

Čitaoci