.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

31. sij 2014.

Merkur u Ribama



Copyright © 2021 AVK. Sva prava zadržana

Natalni Merkur u Ribama


 Misao uronjena u svet apsolutne tišine,  svet nesvesnog , svet tajni. Nejasna,  apstraktna, obojena emocijama, misao kao snovidjenje. Znate ono slatko stanje kada još niste uronili u san, kada  su misli lenje, nedefinisane, inspirativne. Iz mora besmisla na prvi pogled, izranjaju brižljivo  probrane informacije filtrirane iz nesvesnog dela bića.  Kao ilustracija za bolje razimevanje, mogu poslužiti stihovi koje sam davno napisala:

"Pohode me misli neke,
Ko jake struje na ušću reke.

Bujaju snažnije  i veće,
Ipak tanane ko plamen sveće.

Prepliću se tanane niti
I ne znam odakle mogu biti.

Iz sopstvenog haosa traže smisao,
U san da bude pretočena misao."



Logika je u senci fantazije i intuicije.  U nesvesnom su pohranjena sva naša iskustva, želje koje smo potiskivali  iz raznoraznih razloga kao i hiljadugodišnji zbir iskustava  koje krije genetika, rekla bih,  predačka zaostavština. Beskrajan okean znanja koji  samo  povremeno  uz visok stepen autocenzure, dozvoljava da po neka informacija  dospe do svesti kroz najrazličitiju siboliku i načine.  Intutivni  bljeskovi u trenucima kada uzgubimo jasan misaoni fokus  ili snovi u obliku simbola, percepcija putem boja, mirisa, zvukova,  koji nedvosmisleno  pružaju ključ za odgonetanje  trenutnih životnih enigmi.


Merkur u Ribama  gleda  u dubine -  psiholog, psihoanalitičar, psihijatar, duhovnik. No on je i pogled u visine pa je misao posvećena duhovnosti, veri, učenju , spoznajama kroz stare spise, svete knjige. Reč upućena Bogu kroz molitvu za zdravlje, za bolje sutra. Potreba da se spozna simbolika neba kroz zvezde, da se pronadju zakonitosti ili makar naslute kroz Astrologiju. 


 Merkur u Ribama - Astro simbolika


Merkur u Ribama je pasivan i tih. On je tajna, tudja ili vaša. Tajna komunikacija, izgubljeni  lični dokumenti, nestao pasoš, ukradene stvari. Razočarani  ljudi što bol utapaju u alkoholu i drogama. Izgubljeno, napušteno dete. Tišina biblioteke sa knjigama duhovne i ezoterične tematike. Putovanje nekud daleko, preko okeana ili u nepristupačne krajeve, duhovni prozor u svet. Bezgranična Vera u ono što se ne može videti jer su nam čula ograničena. Neiscrpan izvor mašte koja može biti u službi nauke i umetnosti, kao i carstvo lažnih obećanja, prevara.

Tranzitni Merkur u Ribama


Ne očekujte nikakvu vrstu uredjenosti, jer je prirodno stanje svari u Ribama haos, makar prividan. Sve za šta se uhvatite vas podseća na prošlost, budi emocije. Niste ni primetili, a već sedite na tronošcu i sa dirljivom pažnjom prelistavate stari prašnjav album davno zaturen u podrumu.  Kao na bioskopskom platnu  smenjuju se  slike prošlosti.  Sve „zaboravljeno“ oživljava i dobija drugu dimenziju, a vama neke aktuelne situacije postaju jasnije.  Svaki pokušaj analize prerasta u retrospektivu i introspekciju, u  prošlost i  dubinu. Vraćaće vam se sećanja kao u magnovenju, kao svojevrsna psihoterapija.  Merkur u Ribama je najbolji regresolog. Ovo je vreme samoće, pa i da ste medj stotinu ljudi, osećali bi ste se usamljeno.

U ovom vremenu zanosa,  tišine,  pišite, komponujte, slikajte, glumite, igrajte, izrazite se kreativno daleko od očiju javnosti.  Ovo je projekcija filma na velikom platnu koju publika prati u tišini i tami bioskopa. Tajni dnevnik i tajni spisi. Tajni putevi ka prosvetljenju ili kriminalu.  Merkur u Ribama je utešna reč napuštenima, bolesnima, deci u sirotištima. Vreme anonimnih dobrotvora.


Susretanje nekih ljudi  davno izašlih iz naših života ili nepoznatih, sa svrhom da nas potseti, pokrene,  da ispliva ono što smo potiskivali namerno li slučajno.  Ako osetite strepnju, anksioznost, ne plašite se da potražite odgovore unutar sebe i otkrijete izvor nemira.  Ovo je period završetaka, kraja, rastavljanja od nekoga ili nečeg .


 ARHIVA TEKSTOVA



Čitaoci