.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

10. tra 2014.

Venera u Ribama - bezuslovna ljubav na ispitu


Natalna Venera u Ribama

Copyright © 2021 AVK. Sva prava zadržana
 
Venera u Ribama, priča o ljubavi sa najviše pitanja i kontradiktornosti. Ako je Venera u Ribama egzaltirana, otkud toliko, zabluda, neshvaćenosti , patnje, trpljenja, koju često sobom nosi? Prolaskom kroz prethodne znakove, Venera je uzrastala sve do znaka Riba u kojem je dosegla najviši stepen razvoja. 
 
 

Osobine Venere u Ribama u Natalnom horoskopu 

 
  • Ljubav koja je uzvišena (Venerina egzaltacija u Ribama) je ona koja ništa za uzvrat ne traži, a sve daje. Ljubav koja je apsolutna, sama sebi dovoljna. Ljubav koja nikakvu uslovljenost i materijalizaciju ne poznaje. Obožena, jer je bezuslovna, baš kao ona, kojom Tvorac, što po liku svom nas stvori, voli. Ljubav u najčistijem obliku, ona koja izvire i vraća se svom izvoru (Afrodita -Venera se radja iz morske pene - Ribe). A takva ljubav se nesebično daje i ne traži da bude uzvraćena, da bude afirmisana. Ona je sama po sebi najveća sreća, savršena kreacija. Neuhvatljiva, eterična, transcedentalna.

  • Radjamo se kao savršena kreacija Tvorca i zatvaramo evolutivni krug (od Ovna do Riba) stapanjem sa njim. Simbol Venere je sastavljen od kruga i krsta, te je ona sublimacija materijalnog (krst)i duhovnog principa (krug). Duhuhovni princip je iznad materijalnog (krug iznad krsta), pa u idealnom slučaju, bezgraničnom, apsolutnom ljubavlju je moguće uskladiti i prevazići materijalnu stranu prirode i sjediniti se sa samom svetlošću, savršenstvom, izvorom (krug). Nameće se krucijalno pitanje. Koliko je prosečan čovek sposoban da ljubav doživi na tako uzvišen način? Otud je Venera u Ribama najkopleksnija ljubavna priča ili film sa širokom paletom likova i bezbroj scenarija.

 
  • Zanesena i ustreptala, zaljubljena u ljubav samu kao univerzalnu kategoriju, vrhunski princip. Sanjalica i romantik. Spremna da se preda bez rezerve i ograničenja. Voli, želi, veseli se i pati bez reči i dodira, onako, čisto platonski. Ne racionalizuje, ne planira, nema strategije, samo se prepušta svojim sanjama o ljubavi. Pasivna i romantična , zaljubljena u apstraktnu sliku partnera koja je projekcija njenih želja. Kada postoji realan partner, ona ga nesvesno obavija velovima misterije, jer jedino takav joj može biti inspiracija. 
 
  •  Čulna i duhovna ljubav u fuziji. Ljubav se po nekada poistovećuje sa sažaljenjem i saosećanjem. Sposobna na napravi spoj realno nespojivih svetova. Privlači partnere kojima je muza, boginja, spasiteljka ili robinja. Čeznjiva, ranjiva, nekada preplašena, nikada ravnodušna. Intuitivno prepoznaje sve valere duše drugih. Pruža srce na dlanu, spremna da zaštiti, isceli, ohrabri, udovolji, oplemeni. U potrazi za idealnom ljubavlju, baš onom urezanom u potsvest kao otisak iskustava ženskih predaka.
 
 

 Venera u Ribama kroz simboliku žene

 
  • Žena na obali mora što polako gubi iz vidokruga svog voljenog, koji se otisnuo na pučinu, na milost i nemilost mora. Spremna da ga čeka u nedogled, prizivajući ga u san, proživljavajući sve moguće scenarije njegovih mogućih nedaća. Spremna na samoću, neizvesnost i patnju sve dok se ne vrati u njen zagrljaj.

  • Bolničarka koja u nekoj bolnici ili zabiti sa najvećom nežnošću i pažnjom vida rane nepoznatom muškarcu. Zatim se sa istom predanošću posvećuje drugom, jer ne može istrpeti tudju patnju a da bar ne pokuša da je ublaži.

  • Žena nedokučiva, skoro eterična, ovekovečena na slikarskom platnu. Zaledjen lik u vremenu koji intrigira večnom misterijom. Tužna ili srećna ili istovremeno oboje?

  • Žena kameleon sa hiljadu lica. Ona što se sa lakoćom transformiše u svaku drugu Veneru. Biću to što želiš voljeni moj. Svetica ili bludnica, učiteljica ili pralja, ljubavnica ili majka. Samo da u toj igri ne izgubi identitet.

  • Tajna ljubavnica koja sve želje svog voljenog zna. Spremna da mu ugodi, potpuno se preda, sa osmehom otprati, jer mu je vreme da se vrati u porodično gnezdo. A zatim, u tišini, sama, skrhana tugom, dok joj telo potresaju jecaji, a lice kvase suze, samo bol da umiri, da utrne osećanja u oblaku duvanskog dima i časici zaborava.

  • Monahinja što je svesno poništila tipične atribute Venere i čedno, iskreno, svoju ljubav posvetila Bogu za dobrobit svih. Dok izgovara molitve u tišini, uspostavlja nevidljivu vezu sa višom svrhom postojanja u svoj punoći ljubavi.

  • Umetnica delikatnog senzibiliteta i inspiracije. Najveća umetnička dostignuća ponikla iz nemira, samoće, gubitaka, patnje. Vrhunska estetika i produhovljenost. Muzika koja napaja dušu, stihovi koji diraju srce, zanosni ples koji osvaja gracioznošću i suptilnom erotikom.
Venera u Ribama je kao biser u školjci. Najvrednije i najlepše plodove je iznedrila dugotrajna bol.

Čitaoci