>

Pretraži ovaj blog

9. stu 2012.

Retrogradni Merkur - zrno mudrosti


Natalni retrogradni Merkur - način ispoljavanja


Copyright © 2021. AVK.  Sva prava zadržana.

Natalni retrogradni Merkur - način ispoljavanja


Merkur je osnovni nosilac misaonog procesa, jezika, izražavanja, izgovorene i pisane reči, informacija. Rečima pokušavamo manje  ili više uspešno da izrazimo svoja iskustva. Kako su iskustva doživljena sasvim subjektivno, pred nama je izazov da ih rečima dočaramo na objektivan način. Da bi smo bili uspešni u tome, treba usaglasiti funkcionisanje leve i desne hemisfere mozga. Leva hemisfera nosi Jang odnosno muški princip, upravlja analitičkim razmišljanjem, logikom, desnom stranom tela. Desna hemisfera mozga ima Jin- ženski princip i odgovorna je za intutivne procese, kreativnost, upravlja levom stranom tela



Natalni direktni Merkur (naročito ako su aktivni vazdušni i vatreni znakovi) se dominantno ispoljava kroz levu hemisferu mozga, pa unutarnje doživljaje ispoljava jasno, direktno kroz analitički proces, poštujući hijerarhijske principe. Uredjenost i sistematičnost koja bi se analogijom mogla uporediti sa savršeno sredjenom policom sa sitnicama.


Natalni retrogradni Merkur (aktivni vodeni i zemljani znakovi) se dominantno realizuje kroz desnu hemisferu mozga, odnosno pre svega je intuitivan, kreativan, introspektivan. On je više fluidne prirode, pa bi se mogao porediti sa kreativnim neredom.

 Retrogradni  Merkur u tranzitu


U ovom tekstu bih želela da pojasnim razloge koji dovode do potrebe da se Merkurova energija usmeri na sasvim drugačiji način od uobičajenog. Izuzetak mogu biti osobe koje imaju natalni retrogradni Merkur ili pozicioniran u 12 kući, znak Blizanaca ili Device na vrhu 12 kuće, kao i Merkur u aspektu sa Neptunom ili Plutonom (konjukcija je najintenzivnija). Njihov Merkur se nalazi u “retrospektivnom režimu rada” , ima drugačije mehanizme ispoljavanja. 


Tokom retrogradnog hoda sasvim im je prijemčiv i nemaju potrebu da znatno odstupaju od uobičajenih svakodnevnih aktivnosti. Za njih ne važe u potpunosti ona upozorenja “ ne počinjite ništa novo, ne sklapajte nove poslove, ne donosite bitne odluke, ne potpisujte bitna dokumenta, očekujte odlaganje rokova…..”. Pa kako se Merkur od svih planeta najćešće kreće retrogradno (3 do 4 puta godišnje), a i pri direktnom hodu u natalnom horoskopu se nadje u 12 polju ili konjukciji sa Neptunom ili Plutonom, broj ljudi kojima je prepoznatljiva njegova introspektivna priroda nije mali


Otuda potiče haotičnost svakodnevnog života pri tranzitu retrogradnog Merkura, posebno kod osoba sa dominantnom levom hemisferom mozga. Kao da su zakoračile sa druge strane ogledala u začarani svet u kome nema reda i logike. Mentalna energija tokom tranzita Rx Merkura teče preko desne hemisphere mozga, što stvara zbunjenost, nesposobnost da se uobičajeno funkcioniše. Misli nisu jasne, logika lako zataji, a svaka analiza vodi u dublju konfuziju. Mentalni proces ne ide ka spolja, već ka unutra. Ne treba se suprostavljati ovom procesu.
 

Dopustite da budete u interakciji sa sobom i neposrednom prošlošću. Komunikacija sa drugima će biti ometena, sposobnost razumevanja smanjena. Ako mu se preputite, retrogradni Merkur će intenzivirati preispitivanje dotadašnjih stavova, odluka, ideja. Dopustite svom intuitivnom biću da se razmahne kroz kreativnost. Istražujte sebe kroz snove, prepoznajte šta vam potsvest poručuje. Usporite tempo življenja, ne uslovljavajte se rokovima. Budite fleksibilni jer vas očekuju iznenadjenja, odlaganja, kašnjenja. Ne ljutite se na prijatelje, porodicu, poslovne partnere ako su zaboravili na sastanak. Spremite se na brdo administrativnih grešaka i kašnjenja, na kvarove telefona, faksa.


Posvetite se nekom poslu koji ste zapostavili zbog manjka kreativnosti. Odlučite se na polaganje baš onog ispita koji ste par puta neuspešno pokušali da položite. Posvetite se analizi one životne oblasti u kojoj ste nedavno doživeli neuspeh. Sa radošću zamenite brbljivi direktni Merkur sa tišinom retrogradnog, jer vas vraća samospoznaji. U miru sastavite napukli odraz u ogledalu. Pročitajte kljigu koja će vam dokučiti delić do tada skrivene mentalne moći. Postanite sopstveni psihoanalitičar. Začeprkajte tajne koje se kriju u astrološkim znanjima. Budite istraživač koji skuplja spoznaje koje ćete realizovati kada Merkur krene direktnim hodom.



A vi koji po rodjenju imate Rx Merkur, uživajte u otkrovenju sveta koji je baš po vašoj meri.

Svidja ti se tekst? Podeli gas a prijateljima!



ARHIVA TEKSTOVA


Jeste li primetili da ste u ovom periodu dok je Merkur u znaku Lava, sekstilu sa Jupiterom i Venerom u Blizancima čiji je dispozitor i  trigonu sa Uranom, pod stalnim bobmardovanjem...

Čitaoci