Pretraži ovaj blog

1. lis 2022.

Tranzitni retrogradni Mars - uzmite moć u svoje ruke



Tranzitni retrogradni Mars


Tranzitni Mars


U Astrologiji. Mars je početak svih početaka. On je naš prvi udah, instinkt za samoodržanjem, životna energija, libido, naše fzičko telo. Nosilac je individualnosti, inicijative, volje, izdržljivosti, strasti prema životu. Bez Marsa ne bi smo postojali! U prediktivnoj Astrologiji  se predstavlja skoro isključivo kao zloćudna planeta, sa čim se ne mogu u potpunosti složiti. Razmatranje uticaja tranzitnog Marsa samo kroz znak i kuću kroz koje tranzitira je iluzorno. Valere njegovog energetskog uticaja na osobu, možemo  spoznati samo kroz interakciju sa tranzitnim i Natalnim planetama.
 

Direktan tranzitni Mars u skladnim aspektima sa Natalnim planetama


Kada tranzitni Mars pravi većinski skladne aspekte sa natalnim planetama, osoba  pokazuje odlučnost, sklonost izazovu, spremna je da rizikuje i pokušava da brzo reši aktuelne probleme. Osobi  daje nalet energije, žedj za aktivnošću, samoinicijativu, entuzijazam, hrabrost, preduzimljivost, neumornost i jaku ambiciju, volju za pobedom i spremnost da se savladaju prepreke. Pred njom je paleta mogućnosti. Sposobna je za radne i sportske pobede, kao i na poslovni uspeh koji  pre svega zavisi od sopstvenog truda, upornosti, hrabrosti, vere u sopstvene snage. Tokom delovanja ovog tranzita, dobro je pokretati nove inicijative, realizovati sveže ideje,  pokretati nove poslove, intenzivirati društveni život. Generalno, u to vreme treba povećati fizičku i sportsku aktivnost. Ako postoji potreba za hirurškom intervencijom, poželjno je iskoristiti periode kada tranzitni Mars pravi povoljne aspekte sa beneficima u natalnom horoskopu.

Direktan tranzitni Mars u napetim aspektima sa Natalnim planetama


 Nepovoljni aspekti  Marsa sa natalnim planetama takodje donose snažan talas energije, ali za razliku od povoljnih aspekata, u kojima je čovek usmeren na stvaranje, on može postati destruktivan. U ovom periodu jasno se manifestuju negativni kvaliteti Marsa kao što su agresivnost, razdražljivost, preterani žar, drskost, egoističnost, precenjivanje sopstvenih sposobnosti. Čovek postaje svojevoljan, previše samouveren, netolerantan, nestrpljiv, teško kontroliše svoje porive ili ogorčenje, a prepreke i kašnjenje ga lako mogu demoralisati. Osoba pokušava da reši probleme koji proizilaze iz napada, pritiska i sile, pa se sa stanovišta drugih, ponaša agresivno i nepromišljeno. Često, natus nema vremena da proceni ili odmeri nastalu situaciju, već prenagljeno reaguje.

Upravo Mars sa svojim negativnim aspektima najčešće unosi loše promene u ustaljeni  životni tok. Tada su česte konfrontacije verbalne i fizičke, a lične drame se dešavaju češće. Strasti su uzavrele do krajnjih granica, što rezultira svadjama i sukobima na svim nivoima. To može dovesti do prekida u odnosima (prijateljskim, bračnim, porodičnim, poslovnim, susedskim) a na političkom nivou oružje se stavlja u pripravnost. Takodje, u ovom periodu raste broj povreda, nezgoda, akutnih oboljenja propraćenih bolom, visokom temperatirom. Česte su nezgode na radu, povrede, kvarovi opreme, eksplozije, požari izazvani ljudskom brzopletošću i nepažnjom. U svakom slučaju, u periodu negativno aspektovanog Marsa treba biti uzdržan i oprezan, izbegavati impulsivne, nedovoljno promišljene reakcije. Tih dana treba izbegavati hirurške intervencije, odlazak stomtologu, rukovanje oružjem, vatrom i eksplozivom. Bolje je izbeći slučajna poznanstva, naročito sa mladim muškarcima (mogućnost eksplozije latentne agresije).

Tranzitni retrogradni Mars


Nivo energije tranzitnog Marsa u najvećoj meri zavisi od znaka i kuće kojima tranzitira, a zatim od aspekata koje pravi sa tranzitnim i natalnim planetama bilo da se kreće direktno ili retrogradno. Zabluda je da tokom tranzita retrogradnog Marsa primamo manje energije i zbog toga smo iscrpljeni, spori, nemamo dovoljno snage i fokusa za postizanje zadatih ciljeva. Osnovna razlika izmedu dirktnog i retrogradnog Marsa je u usmerenju energije i načinu njene ekspresije.

Direktan tranzitni Mars je inicijator, začetnik, istraživač novog i smelog, prodoran, neodmeren, instinktivan, ludo hrabar (zbog odsudstva iskustva). Energiju usmerava ka spolja, konstruktivno u smeru samoostvarenja i ostvarenja. Pa kako je Mars instinktivan, egocentričan, neodmeren, nepromišljen, nestrpljiv, brz, tokom svog tranzita u direktnom hodu osoba pod njegovim uticajem može praviti  pogrešne procene. Sklona je da započne više akcija nego što može da realizuje ili pravi propuste tokom realizacije projekata, koji se u krajnjem ishodu mogu pokazati kao ne sasvim zadovoljavajući. Tu na snagu stupa “magija” tranzitnog retrogradnog Marsa.

Retrogradni Mars svoj veliki energetski potencijal usmerava većinski ka unutra, intenzivirajući proces introspekcije i retrospekcije. Kako osoba često ne pronalazi načine da konstruktivno usmeri  Marsovu energiju ili je po inerciji teži ispoljiti kao kod Marsa u direktnom kretanju, dolazi do mnogobrojnih unutarnjih i spoljnih frustracija. Višak životne energije zarobljen u korenoj čakri stvara široku paletu problema, od zdravstvenih, seksualnih, poslovnih, do napregnutih odnosa u porodičnim, ljubavnim i prijateljskim relacijama. Nemogućnost rešavanja problema na uobičajen način vodi u dve krajnosti. Insistiranjem da se prepreke prevazidju po svaku cenu samo se više komplikuje problem, a  druga krajnost  je odustajanje od svake akcije  što vodi “stavljanju života na čekanje”.


Konstruktivno korišćenje energije retrogradnog Marsa u tranzitu


Vreme tranzita retrogradnog Marsa je idealno za otkrivanje razloga zbog kojih je došlo do loših odluka i neuspeha u prethodnom periodu. Tokom Marsovog retrogradnog hoda on prebire po iskustvima direktnog Marsa (vraća se stazom kojom se direktni Mars već kretao), analizira ih i donosi pravilne zaključke. Sa mudrošću već proživljenog, retrogradni Mars nepogrešivo pravi selekciju medju dotadašnjim idejama i započetim projektima, procenjuje šta je zastarelo, šta je za odbaciti, a na šta treba staviti fokus u periodu kada tranzitni Mars krene direktnim hodom. Kada Mars ponovo krene direktno istom stazom (kroz isti znak Zodijaka), obogaćen saznanjima retrogradnog Marsa, on velikom silinom i brzinom uspešno rešava nagomilane probleme, neutrališe zakašnjenja i opstrukcije. 

Napraviću analogiju tanzitnog Marsa sa pripremama profesionalih sportista. Trening započinje laganim zagrevanjem i osnovnim vežbama, što oni rutinski savladavaju (direktan tranzit Marsa). Zatim slede vežbe pod opterećenjem. Na primer, fudbaleri ili sprinteri sa tegovima na nogama hodaju, trče, skaču, vežbaju specificne kretnje. Posle negog vremena oni su umorni, iscrpljeni, a početnici najčešće obeshrabreni, jer su u takvim uslovima njihove mogućnosti daleko od stvarnih potencijala (retrogradni hod Marsa). Poslednja faza treninga je usresredjena na utvrdjivanje najviših fizičkih i mentalnih  performansi, koje će ih tokom takmičenja dovesti do uspeha. Skidanjem tegova, njihov um postaje lakši, telo snažnije, a kretnje neslućeno brže i skladnije. Spremni za pobedu! Zasigurno, takve rezultate ne bi postigli bez faze treninga sa opterećenjem (analogija retrogradnog Marsa u tranzitu). 


Potisnuta energija retrogradnog Marsa, zbog ne pronalaženja ispravnih modela njenog ispoljavanja, često izaziva mentalne i fizičke probleme. Frustracije zbog osujećenja planiranog, nemogućnosti realizacije, pada entuzijazma i libida, mogu se manifestovati kroz osećanje straha, još češće kroz bes i agresiju. Svako ispoljavanje agresije, fizičke ili verbalne neizostavno se vraća kao bumerang. Zapisivanje svojih misli i zapažanja, može vam doneti rasterećenje.

 Ne samo psiha, već i telo postaje nefleksibilno što osim nelagodnosti u mišicima, može dovesti do fizičkih povreda pri radu, treningu ili svakodnevnim aktivnostima. Napetost tela i uma utiče na loše procene tokom vožnje i generalno upravljanjem mašinama. Stoga oprez u saobraćaju, pazite se povreda na radnom mestu.  Da bi ste ublažili navedene tekobe, ne trebate zanemariti svakodnevnu fizičku aktivnost. Preporučuju se duge šetnje i boravak u prirodi. 
 

U periodu retrogradnog Marsa nije povoljno:


- Započeti nešto novo, novi posao, novo partnerstvo (poslovno, ljubavno, bračno).
- Promena posla.
- Kupovina auta.
- Sa  retrogradnim tranzitnim Marsom u Blizancima nikako ne sklapajte nove ugovore, dogovore, ne bavite se bitnim administrativnim pitanjima.
- Ne putujte ako nije neophodno.
- Ne bavite se agresivnim sportovima.
- Ne započinjite renoviranje ili izgradnju nekretnine.

U periodu retrogradnog Marsa je povoljno:


- Završiti prethodno započete a nedovršene poslove.
- Razmotriti stare ideje i projekte iz drugog ugla.
- Odbaciti zastarele i prevazidjene ideje, projekte, a i ljude koji ne zaslužuju da i dalje budu u vašem životu.




Čitaoci