17. sij 2015.

Mars u Ribama - snaga imaginacije

Natalni Mars u Ribama Copyright © 2021 AVK. Sva prava zadržana

Zalutao u tudj imaginaran svet u kom su  misli osenčene i prožete jadom usamljenih i problematikom ljudskog bitisanja, čežnjom za davanjem nekog novog smisla čovečjem životu, koji je postao besmislen


Tekst sam počela citatom iz romana “Stepski Vuk “ Hermanna Hessea, uverena da je ovaj kao i svi kasnije navedeni, čist umetnički izraz Marsa u Ribama.

Mars nosilac muškog aktivnog principa  u promenjivom pasivnom znaku Riba rasipa energiju, gubeći na kvalitetu i intenzitetu. U znaku Riba  ne može sebe da vidi, otežano pronalazi  način da se afirmiše,izrazi individualnost. U znaku nematerijalnog koji neizostavno zahteva odricanje, od njega se očekuje da zanegira individualnost, potisne ego, odustane od borbe, zaboravi na izazove, odrekne se želje i strasti. Primoran je da se odrekne svojih osnovnih načela ili pronadje put ka novom načinu afirmacije.  Kako se prilagoditi a ne izgubiti životnost,  nezavisnost,  inicijativu, želju za dokazivanjem, samoostvarenjem? Kako se pomiriti (a njegov princip je borba) sa sopstvenom negacijom, a ne krenuti put duboke frustracije koja mu urušava prirodu?


Mars u Ribama u natalnom horoskopu je sklon da uroni u svet sopstvene prošlosti.  Ne može jasno da vidi svoj lik u ogledalu, jer se nalazi sa suprotne strane, kao u začaranom svetu (znakovi Ovna i Riba u polusekstilu).  Demoni prošlosti su postali stvarnost u obliku  onih koje je povredio u žaru borbe,   posekao mačem,  uklonio bez imalo sažaljenja i griže savesti..  Pojavljuju se kroz životne okolnosti,  kroz podsvest, snove. No on je ratnik,  živi za konflikt, rado isčekuje borbu,   samo da može da vidi neprijatelja. Ne nalazi način da  se otvoreno konfrontira sablasnim senkama,  jer sva oružja koje poznaje su nemoćna.

 Egzaltirana Venera u Ribama mu poručuje da je jedini način opstanka bezrezervna ljubav,  pomirenje i strpljenje. Zameni princip akcije pasivnošću, odbaci sjajan oklop ratnika,  jer ovde ti nije od koristi. Položi mač, nek tvoje oružje bude vera i duhovnost.  Pita se koji su njegovi izbori. Kako se našao u predvorju Božjeg doma, izbora ima na pretek, ali koliko lagodnih?    


Gubitnik?  Mistik?  Razvratnik?  Zaštitnik?  Misionar?  Umetnik?  Razbojnik?  Duhovnik?  Iluzionista?  Svetac?  Prevarant?  Dobrotvor?  Granice nisu jasne, pa je preplitanje moguće.


 Demoralisan, može odustati od borbe, od sebe, postati gubitnik. Zaboravljen od drugih i prezren. Kao posramljen ratnik isčilele snage  u povratku sa borbenog polja, naslućujući da je iskorišćen kao marioneta. S početka slavljen,  sada  prevazidjen, odbačen, prepušten sebi.  A neprijatelj kog je porazio, po završetku bitke postaje njegova noćna mora. Imaginaran svet što zaokuplja razum, vodi put podvojene svesti, ludila (izgon i pad Merkura u Ribama). Preplašen, može razviti snažnu želju da zavara um begom u halucinacije, spontano ili uz pomoć droga, alkohola..

“….put kroz pakao, put čas pun strepnje, čas smeo, put kroz haos pomračenog duševnog sveta..”

Može se odlučiti da ne odstupi znatno  od svojih načela, menjajući način samorealizacije. Usresrediti energiju na ostvarenje cilja snagom vere u vrhunske ideale i snove (Neptun i Jupiteru sedistu,). Postoji nebrojano mogućnosti, što zavisi od energija koje Mars dobija od drugih planeta. Mars koji ne gubi na inicijativi i motivaciji, Mars koji je u stanju da prepozna neprijatelja i suprostavi mu se svom silinom. Pomoći ugroženima, bolesnima, marginalizovanima. Kako? Kako inače Mars čini,  prodiranjem. Prodiranjem u tudju pomućenu psihu. Psihoanalitičar,  psihijatar -Erich Fromm

Prodiranjem u bolesno tkivo,  odstranjujući ga hirurškim nožem.  Hirurg (najčešće ortoped) ili lekar ratnik na frontu što zbrinjava osakaćene drugove  Che Guevara  (Mars  u Ribama u 12 kući, dispoziror Urana u Ovnu).  Borci za prava ugroženih socijalnih grupa, životinja, ekološki aktivisti…

Uzmimo za primer jednu od ovih dvojnih suprotnosti, recimo, sveca i razvratnika, pa će nam poredjenje uskoro biti razumljivo. Čoveku se pruža mogućnost da se potpuno preda duhovnom životu, da pokuša da se približi idealu sveca. I obrnuto, pruža mu se mogućnost da se potpuno preda svojim nagonima,  prohtevima svojih čula i da sva svoja stremljenja usredsredi na sticanje trenutnih naslada. Prvi od ovih puteva vodi do sveca, do mučenika duše, do samopredaje Bogu. Drugi vodi do razvratnika, do mučenika nagona, do samopredaje truleži. “

 

Natalni Mars u Ribama - zanimanja koja preferira


Mars u Ribama  najkraće rečeno je snaga imaginacije.  Samo da se začuje “klapa” i počinje da živi imaginarni lik,  osmišljen apstraktnim umom umetnika.  Anthony Hopkins,  Juliette Binoche,  Michelle Pfeiffer,  Elizabeth Taylor,  Tom Hanks,  Marilyn Monroe. Često u horoskopu žena, Mars u Ribama donosi partnere umetničke orjentacije, nekada nepouzdane, marginalizovane muškarce ili ljubavne veze skrivene od  javnosti.

Zbog oslabljene sposobnosti samospoznaje, Mars u Ribama ima  potrebu za potvrdjivanjem u javnosti, naročito na nivou pojavnosti.  Karakteriše ga kameleonska priroda, velika moć transformacije na fizičkom nivu.  Podstiče potrebu da se ogleda u očima drugih.  Zato nije čudo da veliki broj fotomodela i manekena ima ovu poziciju Marsa -  
Cindy Crawford,  Heidi Klum,   Veronica Zemanova.   Prijemčivo mu  je i stvaranje čarolije osmišljavanjem izgleda drugih, modni kreatori, stilisti -  Paco Rabanne

Mars u Ribama doprinosi kompleksnoj seksualnosti. Nekada se odražava kroz potrebu da se ostvari potpun spoj sa partnerom, od fizičkog do duhovnog. Ume da se zasniva na platonskom odnosu ili naprotiv, na stalnoj potrazi za novim partnerima.Primer krajnosti -  Giacomo Casanova.

“ I ti ljudi, čiji je život veoma nespokojan, doživljavaju povremeno, u svojim retkim srećnim časovima, nešto tako snažno i neiskazano   …Pena trenutne sreće povremeno prsne tako visoko i bleštavo nad morem patnji da ta kratka, zasenjujuća sreća zračeći dodiruje i očarava i druge. Tako nastaju, kao dragocena pena sreće nad morem patnji, sva ona umetnička dela u kojima se jedan jedini čovek koji pati, za jedan jedini čas, tako visoko uzdiže nad sopstvenom sudbinom da njegova sreća sija kao zvezda i svima onima koji je vide čini se kao nešto večno i kao njihov san o sreći. ”

Većina vrhunskih umetničkih dela se radja u trenucima duševnog bola, trpnje, samoće. Mnogi umetnici od književnika, slikara, do muzičara i igrača, imaju Mars u Ribama. Naročito ću istaći  Hermanna Hessea, čije sam citate koristila u tekstu kao umetničku ilustraciju Marsa u Ribama..
 Simone de Beauvoir ,Vincent van Gogh, Eric Clapton, Bono (U2),  Tina Turner, Bob Dylan, Elton John, Enrique Iglesias, Phil Collins, Annie Lennox…

 Mars u Ribama je vrhunski iluzionista kao David Copperfield  na nivou zabavljača ili novčani mag, brodovlasnik  Aristote Onassis.

Mars je i bes, a u Ribama bes mora. On je svaki Cunami, pa i  onaj što je 11 marta 2011 godine pogodio Japan (Mars, Sunce Uran u Ribama) - 2011 Tohoku earthquake and tsunami


Tranzitni Mars u Ribama


Tranzitni Mars će u Ribama može imati pozitivne i negativne manifestacije, što zavisi od položaja Marsa u natalnom horoskopu. Doći će do pada životne energije, potrebe za povlačenjem, osamljivanjem, neodlučnosti, kolebljivosti, pada motivacije, delimične krize identiteta, komplikovanih ljubavnih i erotskih odnosa, Uznemirenost može potstaći želju da se uroni u san, imaginarni svet. Sklonost porocima, alkoholu, opijatima. Sve tajne akcije će biti  podstaknute. Pojava griže savesti, demona prošlosti kroz osećanje nespokojstva, straha. Ritam života usporen, oslabljena volja, odustajanje, nejasni ciljevi. Pojačana frustracija koja može eskalirati u bes, destrukciju, autodestrukciju. Opasnost u mraku, vodi, u udaljenim područjima, od divljih životinja, razbojnika, lopova, prevaranata. Oslabljen imunitet, sklonost infekcijama, povredama. Izakulisni poslovi nose opasnost od hapšenja ili osvete. Umetničke tipove očekuje period produktivnosti  kroz rad u osami.


Astrosimbolika Marsa u Ribama


Graničar, carinik, vojnik u zarobljeništvu, dezerter, zatvor, ludnica,sirotište, ribar, mornar, admiral, lopov, prevarant, madjioničar, krijumčar (droga, ljudi), ubica, samoubica, plava grobnica, naftna platforma, svetionik, baklja u noći,  grč u nozi, davljenik, spasilac na vodi, ortoped, hirurg, lekar na ratištu, hirurški instrument, psihijatar, naftaš, hipnotizer , ajkula, harpun, udica, udaljeno ostrvo  ili za izgnanike (Goli Otok), divlja životinja, opasnost u mraku, razbojnik,propovednik, vojna policija, specijalne vojne jedinice, infracrvena kamera, alkoholičar, narkoman, lažan identitet, glumac, pseudonim, špijun, svetac, stidljivac,igrač, baletan, razorena crkva, takmičenje u plivanju, trka čamaca, cunami …


Mars u Ribama u natalnom horoskopu  Hermann-a Hesse-a


Mars u Ribama u Natalnom horoskopu
Život pisca kao i suptilni valeri junaka, od najdubljih ponora do zvezdanih visina je  Mars u Ribama na delu.  Rodjen u Nemačkoj (4 kuća u Ovnu, vladar Mars u Ribama),  jasno se opredelio kao antimilitarista i pacifista.  Njegovo oružje je bila filosofska misao iskazana kroz reč, (Mars u Ribamau 3 kuci).  Emigrira (Mars u Ribama)  u Švajcarsku gde provodi veći deo života.  Svako ko je pročitao bar neko njegovo delo, mogao je da shvati da on živi i progovara  kroz svoje junake. 

 Odrastanje je bilo bolno, kao i ceo život.. Otac misionar ga šalje u internat Evangelističke teološke škole, gde se usamljen i prepušten sebi sukobljava sa unutarnjim demonima.  U dečačkom dobu par puta pokušava samoubisvo, zatim završava u psihijatrijskoj ustanovi (Mars u Ribama). Na lečenju se upoznaje sa psihoterapeutskim metodama Karla Gustava Junga. Naročito ga fascinira  spoznaja o dualnosti čovekove prirode, kolektivno nesvesno i proučavanje sistema simbola što ostavlja dubok trag na kasniji život i stvaralaštvo (Mars u Ribama u 3 kući). 

 Zajednička nit koja se provlači kroz sva dela je ideja o ličnom prosvetljenju,  pronalaženju smisla iz haosa besmisla.  Unutar nas postoji nešto što sve zna, sve želi, sve radi bolje od nas". Glorifikuje postizanje viših nivoa svesti uz pomoć halucinogenih sredstava (oprostite, ali opet Mars u Ribama). Roman “Stepski Vuk ” je obojen dozom psihodelije.  Roman “Demijan” objavljuje pod pseudonimom Emil Sinkler (skriven identitet- Mars u Ribama)  .  Svoja dela sam ilustruje, bavi se slikarstvom (Mars u Ribama). Smenjuju se periodi samoće  i potrage za idealnom partnerkom (Mars i Mesec u Ribama). Umro je u snu (Mars u Ribama). 

 

Čitaoci