.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

5. svi 2011.

Deca u Natalnom horoskopu




Pitanja vezana za decu i u astrologiji zauzimaju vrlo važno mesto, uostalom kao i u životu:

–DA LI CE NEKO IMATI DECE I KOLIKO ?
-KOG POLA ĆE BIT?
- DA LI CE ZAVRŠITI ŠKOLU ?
- DA LI SE IMATI USPEHA U KARIJERI I ČIME ĆE SE BAVITI ?
- HOĆE LI I KADA OSTVARITI BRAK ?
-DA LI CE DECA IMATI DECE ?

Odgovore na ova pitanja dobićemo posmatrajući 5. polje (kuću), vladara 5. polja, aspekte koje pravi vladar 5. polja sa ostalim planetama, planetu Merkur, a ne smemo zaboraviti ni Veneru, jer je povezana sa plodnošću). Znak Lava je prirodno 5. polje u Zodijaku, pa moramo posmatrati i taj znak, kao i znak Blizanaca, čiji je vladar Merkur (a i ovaj znak i ova planeta označavaju decu).
Svakako, ne smemo zanemariti Mesec, koji predstavlja ženski princip, a priznaćemo da, kada se radi o deci - ipak prvo pomislimo na ženu. Inače, u ženskom horoskopu mnogo se bolje vide odgovori na pitanja vezana za potomstvo i tačnije se može predvideti sama sudbina deteta nego u muškom horoskopu. U muškom horoskopu pre može da se vidi “svrha” deteta. Roditelji su svakako nosioci i sudbine i svrhe deteta, ali ipak se ženski princip mnogo više i poštuje i posmatra u jednom horoskopu. Dakle, ako pred sobom imamo ženski horoskop, uz navedene parametre, posmatraćemo i Mesec, jer on u svojoj simbolici predstavlja trudnoću.

Sva živa bića su stimulisana na Sunce (koje je vladar prirodnog 5. polja) i Mesec. U astrologiji ova dva tela jesu muž i žena, tako da vrše vrlo snažan uticaj na pitanja začeća i rođenja.
Opšte je poznato da je plodnost žene pojačana 10 do 20 dana iza menstruacije i tada je mogućnost začeća najnaglašenija. Ako posmatramo Mesec i pomoću njega pokušamo to da odredimo, onda je to svakako snažno u danima kada je Mesec iznad horizonta, ili kada Mesec, pa i Venera, prelaze tačku ascendenta ili descendenta, ili mesto gde se u natalnom horoskopu nalaze Mesec i Venera, kao i vreme kada Mesec pravi isti ugao sa Suncem koji pravi i u natalnoj karti. Bilo kako bilo, Mesec snažno utiče na ovulaciju i menstruaciju (koja se i inače naziva mesečnim ciklusom, mesečnicom i sl).


DA LI ĆE SE RODITI MUŠKO ILI ŽENSKO DETE?


Da se vratim na događaje vezane za 5. polje. U osnovi posmatrano, ako se u 5. polju nalaze loše planete kao što su Mars, Saturn, Pluton ili Uran, samo začeće i trudnoća mogu biti problematični, posebno ako se nalaze u lošim aspektima sa vladarem 5. polja, Mesecom ili Venerom, kada često dolazi do problema kao što je, recimo prekid trudnoće ili, ako se radi o lošem aspektu Saturna - i do neplodnosti, kako kod žena tako i kod muškaraca. Loši aspekti sa Marsom i Saturnom čest su znak vrlo teške trudnoće, kao i operacija i carskog reza, a sa dodatkom Plutona ili Urana može doći i do pobačaja, abortusa i sl.
Značajno i zanimljivo je i pitanje određivanje pola deteta. Uz vladara 5. polja, tu vrlo važnu ulogu igra Merkur, koji sam po sebi simbolizuje dete i bespolan je, što znači da pol deteta mahom određujemo na osnovu znaka u kome se nalazi Merkur, kao i njegovih aspekata. Ne treba puno logike da shvatimo da će se, ako je Merkur ili vladar 5. polja dobro aspektovan Marsom ili Suncem i u muškom znaku, raditi o muškom detetu. Ako se sve dešava u ženskom znaku, sa aspektima ženskih planeta, radi se o rođenju devojčice. Postoje i izvesne pozicije Meseca koje mogu da ukažu na pol deteta, i to ako je u horoskopu žene Mesec u opadajućoj fazi, a u trenutku začeća raste, tendencija je ka muškom detetu ili ako je u trenutku začeća Mesec u vatrenim ili vazdušnim znacima, kao i u slučaju kada se u vreme polnog odnosa Mesec nađe na tački podznaka.
Postoje i izvesne naznake koje mogu da ukažu na to koliko će dece osoba imati.

I tu, naravno, posmatramo 5. polje, ali i 3. polje i znak Blizanaca. Generalno, ako se u 5. polju nađe Mesec, Merkur ali i Jupiter, to ukazuje na mnogo dece, dok prisustvo Saturna označava mali broj dece i dosta otežavajućih okolnosti. Dešava se i da određeni broj planeta u 5. polju ukazuje na toliki broj dece koliko ima planeta u 5. polju (sličan efekat može da ima i broj aspekata koji pravi vladar 5. polja). Planete u 5. polju mogu da ukažu na karakter deteta, kao i aspekti koje prave planete sa vladarem 5. polja. Recimo, ako se u 5. polju nalaze Saturn, Venera, Mars i Uran, možemo generalno zaključiti da se radi o četvoro dece: sa prvim bi moglo biti problema ili se radi o neuspelom prvom pokušaju, drugo bi moglo biti devojčica, treće dečak, dok bi četvrto opet mogao biti prekid trudnoće svesnom voljom ili usled nekih problema. Isto tako, ako imamo četiri aspekta vladara 5. polja, od čega su dva dobra, a dva loša - efekat bi mogao biti isti. Sudbina začeća, rođenja, pa i sudbina deteta, svakako se može povezati i sa redosledom planeta u 5. polju ili redosledom aspekata.

Kada posmatramo natalnu kartu roditelja, prvo dete je uvek predstavljeno petim poljem, drugo sedmim, treće devetim i nadalje...


PLANETE U 5. POLJU

A kako se planete u 5. polju reflektuju na dete?

Sunce u 5. polju obično je znak zdravog deteta izražene fizičke snage i predodređenog za uspeh. Dete postaje glava porodice kad odraste i obično ima karakteristike oca i liči na oca. Ovakva deca kasnije u životu imaju mahom samo jedno dete, a neretko se odlučuju i na život bez dece.


Mesec u 5. polju
znak je osetljive dece nežnog zdravlja. Deca liče na majku i veoma su vezana za nju, kao i za kuću i porodicu. Mesec u 5. polju obično ukazuje na više dece.


Merkur u 5. polju znači da se radi o veoma pametnoj deci sklonoj učenju. Deca vrlo brzo progovore i bivaju (naročito sa dobrim aspektima) dosta visoko obrazovana. Ovo je takođe znak za veći broj dece, pa i za blizance.


Venera u 5. polju
je znak lepe dece sa veoma blagom naravi. Imaju talenta za umetnost i često dostižu razne vidove popularnosti. Mahom znak za žensku decu.


Mars u 5. polju
- deca su sportisti, vojnici, policajci... Veoma su temperamentne, agresivne i svađalačke naravi i sklona povredama. Pozicija Marsa u 5. polju neretko zna da umanji broj dece, a deca su mahom muškog pola.


Jupiter u 5. polju je vrlo srećan znak i, osim što obećava puno dece, daje uspešnu decu, kao i sreću roditeljima preko dece. Deca su veoma visoko obrazovana i dobrog zdravlja, njihova karijera je često vezana za inostranstvo.

Saturn u 5. polju nije baš dobrodošao, jer često donosi neplodnost i probleme u trudnoći ili uopšte sa decom. Deca su vrlo slabog i osetljivog zdravlja, pa treba biti veoma pažljiv.


Uran u 5. polju uglavnom je znak vanbračne dece i neželjenih trudnoća i stvarno zna biti neugodan kada su u pitanju abortusi i pobačaji. Uran ne daje puno dece, ali zato obećava genijalce, mada poprilično ekscentrične i nemirne naravi. U horoskopu roditelja ovo je znak razvoda prvog deteta ili života deteta u vanbračnoj zajednici.


Neptun u 5. polju takođe nije posebno dobrodošao, jer snažno utiče na psihu. U dobrim aspektima, to su veoma produhovljena deca sa naglašenim umetničkim talentima, ali u lošim aspektima - veoma sklona psihičkim problemima i zarazama. Ovde je naglašena sklonost opijatima. Kada je Neptun loše aspektiran sa Marsom, treba biti posebno oprezan u dodiru sa vodom. Dešava se da je dete tajno.


Pluton u 5. polju takođe nije poželjan. Ženska deca imaju naglašenih problema u trudnoći i često je potrebno više pokušaja pre rođenja deteta. Deca su podložna svim nevoljama i bolestima, pa ih treba posebno tretirati i držati ih na oku. Ipak, u dobrim aspektima, dete se uvek na čudnovate načine izvlači iz neugodnosti i poseduje snažnu moć regeneracije.

Autor Milan Šašic

Čitaoci