>

Pretraži ovaj blog

18. srp 2012.

Koliko smo originalni ili ne? Pokazatelji u natalnoj karti

Originalnost u Natalnom horoskopu


Originalnost u Natalnom horoskopu



Inspirisana sam trenutnom planetarnom pozicijom, a sve po hermetičkom principu „Kako gore, tako  dole“.

Merkur-prirodni vladar pisane reči je retrogradan, peregriran u znaku Lava- kreativnost. Jupiter kao prirodni vladar 9 polja je u izgonu u Blizancima (prirodno 3 polje), pa još u konjukciji sa Venerom prirodnim vladarom sistema vrednosti i nosiocem kreativnosti. Konjukcija Venera/Jupiter je u kvadratu sa Neptunom iz znaka Riba (prirodno 12 polje), obmana, „pozajmica“. Pri tome je Saturn prestao da pruža podršku Veneri i Jupiteru, kroz  objektivnost i odgovornost.  Sekstil Urana sa Jupiterom je izgubio na snazi, jer se Uranov dispozitor Mars nalazi u izgonu u Vagi, pa je i inspiracija u padu . Dispozitor Saturna, Pluton u kvadratu sa Uranom u Ovnu. Sudar svetova, apsolutizam, naspram buntovništva. Tajni tokovi koji uzurpiraju ekscitirane umove.  Kratko astrološko obrazloženje položaja planeta, koje bi u nastupajućem periodu mogle doneti brojne književne plagijate, prisvajanje tudjih reči, obmane...


Originalnost u Natalnom horoskopu


Toliko je plagijata oko nas, da smo oguglali na to.  Od muzike sa naših prostora  „poznatih“ , „priznatih“ i u nebo dizanih „autora“,  čija se slava  lažno zasniva na njihovoj „originalnosti“.  Pa začujemo melodiju sa stranog područja, sa sve pratećim vokalima, preslikanu u recimo „Pogledaj  dom svoj andjele“. To beše 80-ih godina dok se još činilo da je bitno imati čist obraz. Sada je već čudo ako nešto u našoj muzici zaliči na original. Oduvek je bilo i biće potkradanja, samo se jačina talasa smenjuje. 



 Pisci, istraživači, naučnici... Pa stara priča o Nikoli Tesli i Edisonu. Plagijati u nauci, spisateljstvu, istraživačkom radu, modi, stilu, do onog svakodnevnog imitatorstva, kako god ga već nazvali. Devojke crnih ispeglanih dugih kosa sa istom bojom preliva, istom šminkom, kopiranim stilom neke domaće „narodne dive“. A onda se globalni stil promeni, jer se pojavila Ledi Gaga ili već neko novijeg datuma...


U natalnoj karti se takva tendencija može naslututi. Snažan uticaj idola, tutora, učitelja,  na natusa se u unjegovoj natalnoj karti može videti kroz položaj vladara 9 polja u polju iz kojeg pokušava da prezentuje  kreativnost.. To nije za osudu, ipak u potencijalu može da negira originalnost. Ali ako se i vladar Asc nadje u konjukciji sa vladarom 9 polja, to je već poistovećivanje sa stavom, tudjim radom.  Obzirom da je 9-im poljem predstavljen ideal, idol, učitelj, a njegov kreativni rad (bilo koje vrste) petim od devetog, odnosno prvim poljem, navedena konjkcija dovodi pod sumnju originalnost natusovog rada.


 Ako se Neptun kao prirodni vladar 12 polja (skriveno, svesno ili nesvesno „pozajmljeno“) , nadje u napetom aspektu sa navedenom konjukcijom, može postojati početna sumnja u obmanu. U tom slučaju, položaj Jupitera je od velikog značaja, jer će nam otkriti kolika je moralnost osobe i da li svesno prisvaja tudji rad. U neskladnom aspektu, kvadratu, opoziciji  ili inkonjukciji, samo potvrdjuje sumnju.


 Nikako ne smemo zapostaviti   dve planete dijametralno različitih uticaja. Saturn, kao nosioca odgovornosti i studioznog rada i Uran, glavnog i odgovornog za inovatorstvo, jedinstvenost, originalnost. Ako ove dve planete ne pružaju podrsku navedenim planetama (koje bi trebalo da budu sinonim za kreaciju), sumnja već može biti osnovana. Ovo je samo kratka opservacija na temu neoriginalnosti u kreativnom poslu, koja se astrološki može razmatrati iz više uglova, u zavisnosti od delatnosti o kojoj pričamo. 


 Svidja ti se tekst?   Podeli ga prijateljima


ARHIVA TEKSTOVA

Čitaoci