.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

28. ožu 2011.

Merkur u kućama i znakovima




Merkur – vaš način razmišljanja i komunikativnost
Šta Merkur govori o Vama?

U drevnoj mitologiji Merkur je bog govora, putovanja, glasnik bogova, zaštitnik trgovaca i lopova. Astrolozi u njemu vide simbol ophođenja, govora, pisanja, znanja, učenja, intelekta, razuma.
Svestranost, brzina i spretnost su njegove odlike. Položaj Merkura u vašoj natalnoj karti određuje vaš stil opštenja i način na koji razmišljate. On ukazuje na one oblasti života koje najviše zaokupljuju vaš um i podstiču razmišljanje. Govori o tome koliko ste praktični, da li ste površni i imate li smisla za humor.

Merkur u znacima
Merkur u ovnu
Ovo su osobe brzog uma i velike odlučnosti. Otvoreno govore ono što misle, izražavanje im je direktno i neposredno, bez oklevanja, imaju veliku moć zapažanja. Spremni su da nametnu svoju volju, vrlo privlačno govore i u stanju su da « upale « sagovornika i pridobiju ga za svoje ideje. Među njima ima vatrenih govornika koji mogu raspaliti mase. Znaju kako svoj nepatvoreni entuzijazam da prenesu na druge. U svakoj situaciji shvataju suštinu i znaju kako da se postave. To što im nekad jezik ide ispred mozga ne znači da nisu sposobni da predvide i preduprede i najkomplikovanije situacije. Nezamenljivi su kada treba brzo delovati. Znaju da budu nezadovoljnici, pa i agresivni. Preterana mentalna aktivnost dovodi do premaranja i nervoze.

Merkur u biku
Logičko razmišljanje je njihova jača strana. Polagano prikupljaju činjenice i temeljne agrumente i tek onda donose svoje zaključke i stavove. U tome su izdržljivi i strpljivi. Svoje stavove veoma teško menjaju, pa spadaju u velike skeptike. Nove ideje sporo i teško prihvataju. Tek kada se lično uvere u njihovu vrednost onda ih postepeno prihvataju. Zainteresovani su isključivo za praktične stvari i nemaju sklonost ka filozofiranju ili praznom verbalizmu. Sporo se izražavaju, tako da odaju utisak nemarnosti, nezainteresovanosti i lenjosti. Najviše veruju u ono što vide svojim očima i najlakše uče vizuelnim putem. Međutim, i pored svoje konzervativnosti, ovo su veoma uviđavne i osetljive osobe.


Merkur u blizancima
Znatiželja i velika moć zapažanja su glavne karakteristike ovih ljudi. Veoma su pametni, ljubopitljivi, poseduju brze mentalne reflekse i imaju veliku sposobnost da se izraze.Vole promene i raznolikosti i poseduju veliku sposobnost prilagodljivosti. Brzina njihovog duha i intelektualnog rada su izvanredni. Lako pronalaze interesovanje, ali su pomalo nestalni i zato ponekad mogu biti površni. Uživaju u aktivnoj korespodenciji i živoj diskusiji. Argumentovani su kritičari i lukave osobe. Premazani su svim mastima i mogu se izvući iz svih situacija u koje zapadnu. Ubedljivi su i ubediće vas i u ono što ni sami ne veruju.Osetljivi su na alergije, astmu i bolesti nerava.

Merkur u raku
Osobe izvanrednog pamćenja. Imaju veliku sposobnost percepcije i veoma su osetljive prirode. Kod njih su mišljenje i emocije veoma povezani i uslovljeni. To ponekad utiče da nisu dovoljno realni u zaključivanju jer ne mogu da eliminišu lične emocije iz rasuđivanja. Ophode se poletno i saosećajno, prilagodljivi su i intuitivni, čak i medijalni. Imaju razvijeno osećanje za sklad i zanimanje za umetnost. Izuzetno znaju da se udube u stvari koje rade i koje ih zanimaju i imaju svoje posebne metode rada. Pozitivni i konstruktivni su kritičari. Nedovoljno su sigurni u sebe i ponekad su skloni da to kompenzuju hvalisanjem, raznim manguparijama i preteranim pićem.

Merkur u lavu
Ovo su osobe sa naglašenim organizatorskim sposobnostima. Kreativno razmišljaju, iskazuju entuzijazam koji deluje na okolinu, i uvek su puni planova i ideja. Živo se izražavaju, često su i dramatični, sigurni su u svoje stavove i veoma ambiciozni. Njihovu ubedljivost i rečitost potpomažu sređene i jasne misli. Imaju potrebu da su predvodnici i želju za posedovanjem. Sebe vide u svemu i dobri su špekulanti. Odlično se postavljaju i zauzimaju pravu pozu. Znaju da budu žučni i plahi i skloni svađama. Ponekad su previše nemirne prirode i znaju da galame i zapodevaju neprilike. Zaljubljive su prirode, ali ih to stanje brzo napušta kao što je i došlo.

Merkur u devici
Svestranost i racionalnost krase ove osobe. To su veoma pametni, oštroumni i analitični mislioci. Sve primećuju, stalno su željni novog i novog znanja i intelektualnih izazova. Vredni su, istrajni i mogu najbolje obavljati pipave poslove. Specijalizovani su i besprekorno vladaju svojom oblašću, ali su veoma svestrani i imaju širok krug interesovanja. Sposobni su i raspoloženi za timski rad iako su veliki kritičari i u tome znaju da preteruju. Pomalo su idealisti, a pomalo cepidlake. Odlučuju se uglavnom za one stvari koje su lično analizirali i uverili se da im odgovaraju. Zato ponekad znaju da budu spori i da izgube povoljnu priliku. Imaju probleme sa crevima, sklerozom, a dešava se da među njima ima i osoba sa govornim manama.

Merkur u vagi
Prijatne i odmerene osobe. Lepih manira sa smislom za estetiku. Vode računa o stilu svog života, lepo se oblače, kvalitetno hrane, paze na liniju i drže do svog izgleda i mišljenja drugih o njima. Vrlo lepo se izražavaju, objektivni su i imaju smisla za diplomatiju. Uspevaju na jednostavan način da pomire suprotnosti. Vole da se raspravljaju i uvažavaju mišljenja autoriteta i osoba koje poštuju. Dobri su kritičari, ali imaju istančani osećaj za cenzuru i samocenzuru. Ove osobe veoma lako uče, prilagodljive su i imaju smisla za timski rad. Imaju smisla za humor, šarmantni su i privlače druge ljude da se okupljaju oko njih. Uvek su dosta angažovani van svog redovnog posla.

Merkur u škorpionu
Naglašen istraživački duh i sposobnost da se pronikne u zamršene i skrivene stvari, karakteristike su ovih osoba. Prodornog su uma i veoma dovitljivi, spremni da dođu do svakojakih informacija i podataka. Imaju veliku sposobnost koncentracije i ništa ne procenjuju na osnovu spoljašnjih utisaka. Sumnjičavi su i poseduju oštar kriticizam. Skloni su zajedljivosti, sarkastičnosti i mogu se uplitati u žive rasprave i svađe. Poseduju veliku izdržljivost i istrajnost u rešavanju najtežih zadataka, takvih sa kakvima se većina drugih osoba ne bi ni hvatala u koštac. Spremni su na sve da bi izvršili svoj zadatak. Izražavaju se metaforično i treba uložiti truda da bi se razumelo šta govore. Kod njih postoji problem naglašenog straha od smrti, koji neki put kompenzuju agresivnošću i velikom odvažnošću.

Merkur u strelcu
Mudre i zabavne osobe, sa naglašenim smislom za humor, lepršavog intelekta. Vole da razmišljaju o velikim pitanjima, svetskim problemima i drugim krupnim životnim stvarima poput religije, filozofije itd. U svemu traže pravičnost, istinu i veruju u ideale. Manje su usmereni na praktičnu stranu života i nemaju sposobnost da sagledaju detalje. Zbog toga im detalji izmiču i događaju im se stvari koje nisu uobičajene za ljude praktičnog duha, u koje njih ne možemo ubrajati. Zato izbegavaju teške zadatke ili pribegavaju liniji manjeg otpora. Znaju da budu indiskretni, dogmatični i licemerni. Ne znaju da se racionalno ponašaju sami prema sebi i drugima, pa je kod njih uvek prisutna opasnost od rasipanja energije.

Merkur u jarcu
Realne i organizovane osobe. Imaju metodičan i sistematičan pristup prema svemu što rade. Naglašena je svest o cilju i svrsi, veoma ozbiljno shvataju život. Odgovorni su, istrajni, skoncentrisani na suštinu i vešti. Štedljivi su i uzdržani, spremni da se liše mnogo čega da bi ostvarili svoje zamisli. Imaju razvijenu strategiju i oslanjaju se prvenstveno na svoje sopstvene snage. Poseduju sposobnost za bavljenje diplomatijom i politikom, zainteresovani su za probleme države i društva. Izražavaju se jasno i isključivo na bazi činjenica donose zaključke. Ljudi ih slušaju i veruju im. Njihova ambicija je glavni pokretač svega. Veoma često uspevaju da realizuju velik deo svojih zamisli i ambicija. Melanholični su i tada ne spadaju u najprijatnije društvo.

Merkur u vodoliji
Osobe sjajnog uma, prepune originalnih ideja i inspirativnog entuzijazma. Najbolje se osećaju kada su predani nekom cilju, tada pokazuju visok stepen koncentracije i sigurno se kreću prema zacrtanom cilju. Sebe izražavaju na jedinstven i originalan način i imaju talenta za različite nauke. Brzo shvataju situacije i kreativno razmišljaju, a u nastupima inspiracije su ingeniozni. Vrlo su progresivni i humani. Imaju smisla za promene i reforme koje će doneti boljitak. Ipak, mogu se previše vezati za neke ideje i postati kruti. Prijatelji ih veoma cene i vole jer su odani prijatelji i veoma zanimljivi ljudi. Dobri su drugari i za prijatelje su spremni da se žrtvuju. Takođe su spremni da podrede svoje lične interese za opštu korist.

Merkur u ribama
Ovo su ćutljive i pomalo zagonetne osobe. Više vole da slušaju druge ljude nego sami da govore, jer imaju problem da se izraze na pravi način. Na njihovo razmišljanje lako utiču drugi. Emocije su im dominantne, mada razum nije sasvim u drugom planu. Prijemčivog su uma, rafinisani i prilagodljivi. Imaju izraženu intuiciju na koju se oslanjaju, i na ljude i događaje reaguju instinktivno. Selektivni su i prihvataju samo ono što im odgovara, tako da mogu stvoriti nerealnu sliku o svetu koji ih okružuje. Imaju razvijenu maštu i fantaziju i rado se maskiraju i sakrivaju. Vole dozu tajanstvenosti u svemu. Poseduju sposobnost da reprodukuju tuđe kreacije i neobično su prijemčivi za tuđe misli.

Merkur u kućama
Merkur u prvoj kući
Označava da je reč o pričljivoj osobi, koja je zadovoljna kada može da podeli svoje mišljenje sa drugim. Osoba voli da istupa u javnosti i u tome obično ima uspeha. Na zabavama je u centru pažnje i diktira tempo. Odgovara joj uloga posrednika, snalažljiva je i inteligentna. Obično je mladalačkog izgleda, vitkog stasa, omanje glave, uvek sveža i nasmejana. Dosta će putovati. Ove osobe su često vezane za brata ili sestru.

Merkur u drugoj kući
Pažnja ovih osoba je usmerena na sticanje materijalnih stvari, najviše novca. U tome su sistematični, praktični i polazi im za rukom. Do prihoda dolaze najčešće intelektualnim radom, pisanjem, izdavaštvom, ali i preko trgovine. Poseduju imanje u papirima. Ponekad lako izgube novac koji su stekli, pa je njihova finansijska situacija podložna promenama. Vole da čitaju dobre knjige, a pisanje pisama je njihova najomiljenija korespondencija.

Merkur u trećoj kući
Merkur se ovde odlično oseća. Govori o intelektualno jakim osobama, koje vole da pišu i putuju. Vrlo se lepo izražavaju, dinamične su i spretne u komunikacijama sa okolinom. Pored njih vam nikad neće biti dosadno. Veoma su radoznale, ponekad i preteruju u tome, vole da uče i imaju logičan način razmišljanja. Ponekad su previše pričljive. Mogu imati problema sa slabim nervima. Potrebno je da se čuvaju opasnosti na putovanjima.

Merkur u četvrtoj kući
Ovo su osobe koje su pod velikim uticajem roditelja i porodice. Vezani su za porodičnu tradiciju. Imaju smisla za podučavanje drugih. Skloni su da stalno analiziraju svoje emocije. Odgovaraju im poslovi koji se odvijaju u kući. U kući im je uvek dinamično i dosta ljudi prodefiluje kroz nju. Često ovakav položaj Merkura ukazuje na selidbe i promene stana i mesta boravka.

Merkur u petoj kući
Vole zabavu, pozorišta, sportske terene i druga mesta za igru. Raznolikih su interesovanja, kreativni, lepo vaspitani, romantični, uvek sveži i lepršavi. Vole igre na sreću i špekulacije. U ljubavi traže intelektualnu i duhovnu komponentu. Kao roditelji se posvećuju svojoj deci i nalaze veliko uživanje u tome. Neprekidno sa njima pričaju i uspostavljaju snažne veze pune ljubavi. Često imaju više dece.

Merkur u šestoj kući
Ovo su osobe sa dobrim nervima, brzim refleksima, sposobne da se bave detaljima više od bilo kog drugog. Precizne su, vredne i ostvaruju dobar rejting na svom poslu. Nemaju smisla za rukovođenje i bolji su kao podređeni nego kao šefovi. Uvek nešto rade, a kada nemaju posla oni će ga izmisliti. Vode računa o svom zdravlju. Kao deca su bili bolešljivi. Imaju osetljive disajne organe.

Merkur u sedmoj kući
Veoma društvene osobe koje vole konverzaciju sa drugim ljudima. Otvorene su i lako sklapaju poznanstva i partnerske odnose. Uspešne su u poslovanju. Veoma im leže javni poslovi i javni nastupi. Potreban im je intelektualni podsticaj u odnosu sa drugima. Odlučuju se zato za intelektualne brakove. Merkur u sedmoj kući ukazuje često i na više brakova, a u flertove i veze se lako ulazi. Često se odlučuju za mlađe partnere od sebe.

Merkur u osmoj kući
Intuitivne osobe čiji je um usmeren na istraživanje i otkrivanje tajni. Osoba se veoma zanima za mistične i tajanstvene strane života, uključujući tu smrt, zagrobni život, seks, novac. Veruju u natrprirodne pojave i često se bave ezoterijom, ili pokušavaju da proniknu u natprirodne veštine.. Znaju da budu nesigurne i da se bezrazložno plaše smrti. Setnog su raspoloženja i deluju tužno. U životu ih prate smrtni slučajevi među rodbinom.

Merkur u devetoj kući
Osobe su izrazito filozofske prirode koje teže dubinskom i studioznom proučavanje života. Učenje je njihova nasušna potreba i puno vremena posvećuju upoznavanju ideja i ljudi, učenju i putovanjima. Nisu dovoljno skoncentrisani, pa im stvari često izmiču iz ruku. Ponekad nemaju strpljenja za svakodnevne, obične, sitne stvari. Neretko im se ukazuje prilika da idu u inostranstvo. Tamo se bolje snalaze nego kod kuće.

Merkur u desetoj kući
Veoma praktične i komunikativne osobe. Odgovaraju im intelektualni poslovi, ali su dobri u trgovini i u odnosima sa javnošću. Imaju puno originalnosti i širok krug intresovanja. Neretko dva ili više zanimanja i promene posla jer ne podnose monotoniju. Često ostvaruju uspešnu karijeru i najbolji su kada rade prema sopstvenim idejama i na način kako oni misle da je najbolje.

Merkur u jedanaestoj kući
Ukazuje na vrlo inteligentne i kreativne osobe. Otvorenog su duha, nesputanih misli i imaju naglašenu slobodnu volju. Duboko promišljaju ono čime se bave i što ih zanima. Imaju puno prijatelja među intelektualcima, vode aktivan društveni život. Dobri su u timskom radu. U životu mogu očekivati pomoć svojih prijatelja. Humane su osobe spremne svakom da priteknu u pomoć.

Merkur u dvanaestoj kući
Osobe imaju problema da se izraze. Nedovoljno su jasne i nailaze na teškoće u komunikaciji sa okolinom. Znaju da budu dosadne i da se izgube u sitnicama. Ne znaju da pronađu načina da iskažu svoje umeće i kvalitete pa su vrednovane niže nego što zaslužuju. Imaju medijalne sposobnosti i veoma bogatu maštu. Privlači ih tajanstvenost i imaju potrebu da su često same. Zato su povučene i nenametljive.

Arhiva

Čitaoci