.

☰ MENU

Pretraži ovaj blog

20. ožu 2011.

Uspešnost studija u natalnom horoskopu





Ako imate želju za visokom obrazovanjem, a hoćete  da saznate kakve su vam astrološke predispozicije, neophodno je sagledati horoskop u celini. Najosnovnije informacije koje bi ukazale na uspeh u školovanju:
Provera stanja 3 kuće, koja predstavlja  intelekt, sposobnost da učimo, nivo koncentracije, zapažanje, memoriju sposobnost analize I sinteze, način komunikacije, osnovno obrazovanje. Bitan je znak na vrhu kuće, planeta u kući, vladar kuće, njegova pozicija u znaku, kući i aspekti, kao I položaj Merkura u aspektima, polju i  kući.

 Ako vam je na početku 3 kuće intelektualni znak (Blizanci, Devica, Strelac,  Vodolija), pod uslovom da planeta vladar i Merkur imaju dobre aspekte i poziciju, vaš um je analitičan i brz, pa ne bi trebalo da imata probleme sa učenjem. Ako je pri tom Merkur u trigonu sa Mesecom, memorija vam je odlična. Ako vam je Merkur u Vodoliji ili ima dobar aspekt sa Uranom, posedujete “genijalan um”. Takođe, ako se Merkur nađe u konjukciji sa Saturnom u Vodoliji, posedujete naučno-istraživački um.

 Ako je Merkur u konjukciji, sekstilu ili trigonu sa Jupiterom (prirodnim vladarom 9 kuće) i u dobrom aspektu sa Neptunom, vi ne samo da dobro zapažate, imate sjajnu memoriju, nego vas krasi sposobnost apstraktnog mišljenja. Jupiter kao vladar leve hemisfere mozga udružen sa Neptunom vladarom desne hemisfere, aktivira neuro sinapse u ogromnom broju i donosi neslućene intelektualne sposobnosti. Takav um rado nazivam “ituitivnom logikom”. Kod osoba sa takvim planetarnim konstalacijama, posmatraču nije jasno gde počinje logika a gde intuicija. Astrologija I moderna psihologija nalaze objašnjenje u sjedinjavanju znanja potisnutih u podsvest iz kolektivnog nesvesnog (Neptun), zapažanja – Merkur, Urana kao dodira genijalnosti I Jupitera nosioca sublimacije saznatog.

Ako su Blizanci na početku 3 (ili 9kuće,) a pri tome Merkur nema dodirnih tačaka sa Jupiterom, Uranom I Neptunom, osoba može biti površna I svesti svoje učenje na puko prikupljanje podataka, bez sposobnosti da ih simtetiše u celinu.

Ako je Devica na početku 3 (ili 9 )kuće a Merkur takođe nema povoljnih aspekata sa Jupiterom, Uranom I Neptunom, natus je sklon pedantnom sakupljanju podataka do u sitnice. Može se desiti da od “drveta ne vidi šumu”, odnosno da nema sposobnost sklapanja mozaika saznanja.

Ako je vladar ili planeta u 3 ili 9 kući retrogradan, učenje je usporeno, odnosno studije se prolongiraju.

7 kuća je odgovorna za studije na višoj školi, studije fakulteta - 9 kuća, magistarske studije 11 kuća i doktorske studije 1 kuća.

Sunce u dobrim aspektima u 9 kući donosi saostvarenje. Mesec I Uran daju prekid studiranja. Uran ima potrebu da pobegne iz ukalupljenog sistema sticanja znanja i više voli da to radi samoinicijativno I po svom izboru. Jupiter iako benefik, može da ulenji natusa I produži studije.

Kako su podznak (ASC) i svetla (Sunce i Mesec) važni u svakom horoskopu, ne bi trebalo da ih zanemarujemo i kada procenjujemo pitanje obrazovanja i studija. Mesec npr. predstavlja našu unutrašnjost i emotivni deo, pa se kroz njega ogleda i oblast gde smo emotivno zadovoljni. Ako osoba ima Mesec u Biku (novac) ona će biti zadovoljnija i pogodnija za poslove bankarstva i finansija, nego što bi to bila osoba koja ima Mesec u Ribama. Sa druge strane Mesec u Strelcu daje veću podobnost za putovanja i strane jezike, nego što bi to bio npr. Mesec u Raku. 

Za procenu studija i fakulteta posmatra se sledeće: 
- 9. kuća, znak na vrhu kuće, kao i planete u 9. kući, 
- vladar 9. kuće, njegova pozicija u znaku, pozicija u kući i njegovi aspekti, 
- dispozitor vladara 9. kuće, 
- Jupiter 
- i na kraju znak Strelac. 

Da bi analiza bila potpuna, bitno je odretiti iz koje je kuće došla planeta koja je u 9 ili gde odlazi dispozitor 9 kuće. Taj podatak otkriva motive za studioranje. Ako je vladar Asc otišao u 1 kuću, natus oseća ličnu satisfakciju na studijama I kroz njh se afirmiše. Ako je vladar 5 kuće u 9, studira se iz zadivoljstva i sa puno ljubavi. Kada je vladar 2 kuće u 9. tada natus kroz studije izražava sopstveni sistem vrednosti I zainteresovan je za materijalnu isplativost svog truda u budućnosti. Vladar 4 u 9 kući bi mogao značiti da su roditelji bitno uticali na odluku o studijama…

Neophodno je povezati 9 I 10 kuću, jer bi njihova interakcija ukazala da ce natus sa stečenim znanjima na studijama, upravo graditi karijeru i  njih postici svoj vrhunski uspeh.

Ako postoji međuzavisnost i 9 I 8 kuće, daće mogućnost za državno stipendiranje, kao i bavljenja bankarskim poslom ili vezano za političku podršku.


ARHIVA TEKSTOVA

Arhiva

Čitaoci